Župan Dobroslavić na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija

Župan Dobroslavić na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija

Na dnevnom redu zasjedanja raspravljat će se o jačanju europske demokracije u kontekstu konferencije o budućnosti Europe, iskorjenjivanju beskućništva u EU, o europskoj godini mladih 2022., te o borbi protiv dezinformiranja radi osiguravanja funkcionalne i otporne demokracije na svim razinama.
Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija putem videokonferencije. Delegatima se povodom budućeg francuskog predsjedništva Vijećem EU-a obratio predsjednik Eanuel Macron. Naime, nakon Slovenije, Francuska od 1. siječnja 2022. preuzima predsjedanje Vijećem EU. Župan Dobroslavić sudjelovao je u raspravi s prvom potpredsjednicom Europskog parlamenta iz grupe Europske pučke stranke, Robertom Metsolom, te izrazio podršku njezinoj kandidaturi za predsjednicu Europskog parlamenta. Naglasio je pritom argumente opravdanosti njezine kandidature za ovu visoku dužnost poput uspješne dosadašnje kandidature, činjenice da je kandidatkinja pripadnica mlađe generacije političara koja pritom dolazi iz Malte, po stanovništvu, iz reda jedne od manjih zemalja EU-a. „Postoji mnogo izazova s ​​kojima se EU susreće i očekujemo potrebnu suradnju između ova dva tijela EU-a za njihovo rješavanje. Jedan od tih izazova je proširenje. Ovo proširenje trebalo bi, kako smo naglasili u našem mišljenju, obuhvatiti sve zemlje zapadnog Balkana, ali prvo moraju ispuniti sve kriterije za članstvo.” – istaknuo je župan Dobroslavić.

Temeljem svog iskustva na izradi mišljenja župan Nikola Dobroslavić pohvalio je suradnju Odbora regija i Europskog parlamenta te izrazio uvjerenje da će gospođa Metsola nakon postupka izbora uspješno voditi ovo ključno tijelo koje predstavlja građane EU-a. Na dnevnom redu zasjedanja raspravljat će se o jačanju europske demokracije u kontekstu konferencije o budućnosti Europe, iskorjenjivanju beskućništva u EU, o europskoj godini mladih 2022., te o borbi protiv dezinformiranja radi osiguravanja funkcionalne i otporne demokracije na svim razinama. Uz delegate Europskog odbora regija na ovom, posljednjem ovogodišnjem, zasjedanju raspravljaju članovi Europskog parlamenta, stručnjaci iz Europske komisije kao i predstavnici drugih institucija EU.

0 Komentara:

Komentiraj članak