"Žudnja" Sarah Kane u režiji Gorana Golovka

"Žudnja" Sarah Kane u režiji Gorana Golovka

U Kazalištu Marina Držića su u tijeku probe za listopadsku premijeru Žudnja engleske dramatičarke Sarah Kane, koja će bit izvedena 20. listopada.

Redatelj je Goran Golovko, scenograf i kostimograf Marin Gozze, glazbena suradnica Paola Dražić Zekić. Likove u drami koju je 1998. napisala Kane, dramatičarka koja je izvršila samoubojstvo u 28. godini života glume Glorija Šoletić, Izmira Brautović, Edi Jertec i gost Slavko Juraga koji snima Igre Prijestolja.

Kroz četiri lika, bez imena, označena samo početnim slovima A, B, C i M otkrit će se priče o ljubavi, muško ženskim odnosima, nasilju, emocionalnim teretima, temama koje svakodnevnicu čine uobičajenom.

Redatelj Goran Golovko kazao je kako nije imao unaprijed razrađenu ideju, a predstava se stvarala spontano u suradnji s glumcima i ostalim suradnicima. "Radi se o literaturi koja i danas izaziva prijepore u kritičarsko dramatološkim krugovima" kazao je Golovko i dodao kako je generacija mladih britanskih pisaca 90-ih godina izazvala buru u široj javnosti time što je otvoreno progovarala o nasilju u kojem svi živimo u čiju je skupinu pripadala i Sarah Kane.

Naime, struktura teksta je neobična i razbija Aristotelove postavke dramaturgije s namjerom da izazove osjećaj i ljude osvijesti o životu i da ih podsjeti na smrtnost. Žudnja je četvrti komad Sarah Kane, a prijašnji komadi bavili su se tematikom nasilja, citira tekstove Evanđelja iz Biblije, Shekspeareai  referira se na "Pustu zemlju" T. S. Eliota. "Predstava je terapeutska za sve sudionike, proživljavaju tekst i radi se o ispovijedi duše koja se raščlanjuje na četiri osobe, a svi će gledatelji otići s predstave zaronjeni u sebe" kazao je Golovko.

Inače, komadi Sarah Kane izvode se na europskim i svjetskim pozornicama uglavnom su teme nasilja, a na ove je prostore došla preko njemačkog kazališta koji njezni komade prikazuje onako kako je to radio Quentin Tarantino s puno krvi, specijalnih efekata koja prikaziva nasilje doslovno.

Na predstavljanju ovog komada sudjelovali su i glumci KMD-a Gloria Šoletić (C), Edi Jertec (B) i Izmira Brautović (M). Upravo će oni na prikazivanju ove predstave iznijeti i izgovoriti strahove, žudnje, sumnje i pitanja svoja i iz tuđih života. "Predstava zahtijeva duboku iskrenost i zagledanje u sebe" kazala je Izmira Brautović, dok je Edi Jertec zaključio kako će svatko u predstavi naći dio svog života ili života susjeda, prijatelja ili nekoga drugog.

AH
Jasna Jukić i Goran Golovko

Jasna Jukić i Goran Golovko AH / PortalOko

Izmira Brautović i Paola Dražić Zekić

Izmira Brautović i Paola Dražić Zekić AH / PortalOko

0 Komentara:

Komentiraj članak