Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

Znate li koliko treba tijelu da se oporavi od zadnje cigarete?

Sigurno ste bar jednom probali prestati pušiti ii posustali. Šokantni podaci o tome koliko je vremena tijelu potrebno da se oporavi od loših učinaka cigareta, mogli bi vas uvjeriti da ih bacite, piše Healthline.

Evo što se događa u tijelu u određenom razdoblju nakon prestanka pušenja:

20 minuta nakon prestanka - Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje tlaka i pulsa prema normalnoj razini.

12 sati nakon prestanka - Smanjit će se količina ugljikova monoksida zahvaljujući čemu se razina kisika vraća na normalnu. Ugljikov monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duhana i unosi se u tijelo s dimom. On se lako lijepi za stanice zbog čega im otežava povezivanje s kisikom, što rezultira kardiovaskularnim problemima.

24 sata nakon prestanka - Pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje smanjivati

48 sati nakon prestanka - Pušenje šteti živčanim završecima u nosu i ustima te prigušuje osjetila okusa i mirisa. U roku od samo 48 sati od prestanka pušenja, živčani završetci počinju rasti, a osjeti okusa i mirisa počinju se poboljšavati

Tri dana nakon prestanka - Tijelo će se potpuno očistiti od nikotina, no posljedice ostaju još neko vrijeme. Mogući su fizički simptomi poput glavobolje, vrtoglavice i grčeva.

Tjedan dana nakon prestanka - Cigarete uzrokuju žute zube, loš zadah i povećavaju rizik od infekcija usne šupljine. U roku od tjedan dana od prestanka pušenja, počet ćete vidjeti i osjećati razliku u ustima.

Dva do tri tjedna nakon prestanka - Poboljšat će vam se cirkulacija, pluća će se oporaviti i lakše ćete disati.

Mjesec dana nakon prestanka - Unutar mjesec dana od prestanka pušenja, mnogi receptori nikotina u mozgu će se vratiti u normalu, čime će se prekinuti ciklus ovisnosti.

Mjesec do devet mjeseci nakon prestanka - Pluća će biti mnogo otpornija na infekcije.

Godinu dana nakon prestanka - Rizik od srčanih bolesti smanjiti će se za 50 posto.

Pet godina nakon prestanka - Rizik od srčanog udara bit će isti kao kod nepušača.

10 godina nakon prestanka - Za pola se smanjuju rizik od raka pluća.

15 godina nakon prestanka - Rizik od srčanih bolesti na istoj je razini kao kod nepušača, piše Healthline.

0 Komentara:

Komentiraj članak