ZNANSTVENO POTVRĐENO: Vodica za ispiranje usta može pomoći u neutraliziranju koronavirusa

ZNANSTVENO POTVRĐENO: Vodica za ispiranje usta može pomoći u neutraliziranju koronavirusa

Među oralnim vodicama za ispiranje, mnogi testirani proizvodi inaktivirali su 99,99 posto virusa nakon 30 sekundi, a kada je vrijeme inkubacije naraslo dulje od toga (1 i 2 minute), istraživači nisu mogli otkriti nijedan preostali zarazni virus u stanicama.

U novom istraživanju utvrđeno je kako niz uobičajenih predmeta iz kućanstva - uključujući vodicu za ispiranje usta, ispiranje nosa, pa čak i razrijeđeni šampon za bebe, deaktivira oblik humanog koronavirusa, ističući još jedan potencijalni način za smanjenje brzine prijenosa usred tekuće pandemije COVID-19.

 

Prije nego što nastavimo dalje, vrijedi istaknuti da nitko ne sugerira da je vodica za usta neka vrsta srebrnog metka koji vas može zaštititi od virusa koji je do sada ubio više od milijun ljudi, jer to nije ni dio niti preporuka ovog istraživanja.

 

Za početak, nitko nije ispirao usta kao dio ovih novih eksperimenata, koji su izvedeni u laboratoriju koristeći uzgojene ljudske stanice u otopinama. Drugim riječima, još nismo testirali na ljudima učinke upotrebe proizvoda poput vodice za ispiranja usta na koronaviruse.

 

Također, vrijedno je napomenuti kako su znanstvenici u ovom istraživanju koristili oblik koronavirusa nazvan HCoV-229e, a ne SARS-CoV-2, koji je specifični koronavirus iza bolesti COVID-19.

 

Budući da su oba virusa genetski slična, očekuje se da će rezultati eksperimenta uglavnom biti jednaki, ali to je još jedan razlog da ne mislimo kako upotreba vode za ispiranje usta u stvarnom životu donosi bilo kakve zaštitne prednosti, jer to zapravo nije dokazano.

 

Bez obzira na to, iako zdravstvene vlasti nastoje razotkriti popularne zablude o navodnoj obrani od koronavirusa , znanstvenici pozivaju na dodatna istraživanja koja bi ustvrdila kako proizvodi poput vode za ispiranje usta mogu komunicirati i inaktivirati SARS-CoV-2, zbog prisutnosti kemikalija za koje je poznato kako ometaju virusne membrane.

 

Kako bi ovo istraživanje proveli ispitao, tim sa Sveučilišta Penn State izložio je stanice ljudske jetre u kulturi miješanim otopinama koje sadrže HCoV ‐ 229e i vodicu za usta, sredstvo za ispiranje nosa ili dječji šampon razrijeđen na 1 posto.

 

Testovi su otkrili kako su svi proizvodi bili učinkoviti u inaktivaciji virusa, iako je opseg učinaka varirao između proizvoda i ovisio o tome koliko su dugo proizvodi bili u kontaktu s virusom.

 

"S vremenom kontakta od 1 i 2 minute, 1-postotna otopina dječjeg šampona uspjela je inaktivirati više od 99 posto, odnosno više od 99,9 posto ili više virusa", pišu istraživači u svom radu.

 

Među oralnim vodicama za ispiranje, mnogi testirani proizvodi inaktivirali su 99,99 posto virusa nakon 30 sekundi, a kada je vrijeme inkubacije naraslo dulje od toga (1 i 2 minute), istraživači nisu mogli otkriti nijedan preostali zarazni virus u stanicama.

 

Nalazi podupiru ranija istraživanja iz Njemačke objavljena u srpnju, koja su također sugerirala kako bi izlaganje vodici za ispiranje usta moglo znatno smanjiti virusno opterećenje koronavirusa. Vrijedno je istaknuti i da je njemačka studija u eksperimentima koristila SARS-CoV-2, koji su inače bili slični studiji Penn State.

 

Bez obzira na to, niti jedna od ovih studija ne može garantirati da ćemo vidjeti iste ishode u testovima s ljudskim sudionicima, a puno toga ne znamo o tome kako bi proizvodi poput vodice za ispiranje usta mogli funkcionirati u stvarnim scenarijima.

 

Ipak, s obzirom na pozitivne rezultate koje vidimo u ovakvim eksperimentima - i s obzirom na to koliko malo obrane trenutno imamo od koronavirusa, izvan uobičajenih stvari poput fizičkog udaljavanja, pranja ruku i nošenja maski - istraživači kažu kako bismo trebali provesti i promatrati klinička ispitivanja kako bi se procijenili mogu li proizvodi poput vodice za ispiranje usta zapravo smanjiti virusno opterećenje i kod pacijenata pozitivnih na COVID-19.

 

"Potrebna su klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo mogu li ti proizvodi smanjiti količinu virusnih COVID-pozitivnih pacijenata ili se oni s visoko rizičnim zanimanjima mogu širiti tijekom razgovora, kašlja ili kihanja", kaže mikrobiolog Craig Meyers, autor studije.

 

"Čak i ako bi uporaba ovih rješenja mogla smanjiti prijenos za 50 posto, to bi imalo velik utjecaj."


Nalazi su objavljeni u Journal of Medical Virology.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak