ZNANSTVENICI OTKRILI Gledanje nogometa je odlično za zdravlje, a navijači su zapravo ovisnici o pobjedama

ZNANSTVENICI OTKRILI Gledanje nogometa je odlično za zdravlje, a navijači su zapravo ovisnici o pobjedama

Ako vam je netko rekao da previše gledate nogomet i da to nije dobro za vas, sada mu možete pokazati da je u krivu i nastaviti uživati u svojoj najdražoj sporednoj stvari na svijetu. Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da je nogomet dobar za zdravlje, piše 100posto.
BetVictor i Sveučilište u Leedsu su proveli studiju na 25 navijača Leedsa kroz tri ključne utakmice u sezoni 2018/2019 u Championshipu. Navijači stari između 20 i 62 godine testirani su kako vi se otkrilo kakve posljedice gledanje nogometa ima na zdravlje.

Sudionici studije bili su podijeljeni u tri skupine: one koji za Leeds navijaju od 0-10 godina, oni koji navijaju 20-30 godina i oni koji su Leedsu vjerni preko 40 godina. Svaki od navijača je psihološki i fiziološki promatran za vrijeme utakmice s Brentfordom u kontroliranom okruženju i dvije utakmice s Derbyjem na domaćem i gostujućem stadionu.

Tri ključna pokazatelja za ovu studiju bili su otkucaji srca, krvni tlak i raspoloženje. Ono što su otkrili je da je nogomet, osim što je najpopularniji sport na svijetu, i jako zdrav za navijače. Naravno, ako spadate u one divlje koji se mlate sjekirama, bodu noževima i slično, vjerojatno nećete imati pozitivne zdravstvene efekte.

Ovdje se govori o normalnim ljudima. Studija je pokazala da je 'pozitivni stres' koji povisuje otkucaje srca zapravo sličan kao umjerena fizička aktivnost. Pobjeda ekipe za koju navijate će smanjiti Vaš krvni tlak, a psihološki ćete biti u dobrom raspoloženju još 24 sata nakon pobjede, dok će vas poraz rastužiti i bit ćete loše volje čak i duže, piše 100posto.

0 Komentara:

Komentiraj članak