ŽELITE MIRAN SAN? Osam namirnica uz koje ćete ga imati

ŽELITE MIRAN SAN? Osam namirnica uz koje ćete ga imati

Dobar san (ili njegov nedostatak) utječe na sve, od prehrambenih navika pa do imunološkog sustava.

Ako je nesanica nešto s čim se često susrećete, možda je vrijeme da promijenite svoje prehrambene navike, pišu finirecepti.net.hr

Pogledajte koje namirnice možete ubaciti u svoju prehranu (ako ih već ne konzumirate), a koje će vam pomoći da spavate bolje.

Bademi

Bademi su puni kalija i vitamina B, koji pomažu vašem živčanom sustavu da se opusti. Možete namazati malo maslaca od badema na tost i dodati nekoliko kriški banane – nema više potrebe za brojanjem ovčica prije spavanja.

Banane

Banane su, kao i bademi, pune vitamina B-kompleks i kalija, što ih čini odličnim oružjem protiv nesanice.

Smeđa riža

Smeđa riža sadrži gama aminomaslačnu kiselinu (GABA), koja smiruje živčani sustav i djeluje gotovo kao prirodan sedativ.

Trešnje

Trešnje pomažu tijelu u otpuštanju melatonina, koji neki nazivaju “biološkim satom” jer unapređuje cikluse spavanja i prirodnog buđenja. Također, trešnje mogu pomoći vašem tijelu kod prilagodbe na promjenu vremenskih zona.

Slanutak

Slanutak je prepun vitamina B6 koji je potreban za proizvodnju melatonina. Grickanje slanutka tijekom dana pomoći će vašem tijelu i živčanom sustavu da se opuste kada dođe vrijeme za odlazak na spavanje.

Kelj

Nedostatak magnezija u organizmu jedan je od glavnih uzroka nesanice – na sreću kelj je prepun ovog minerala.

Zobena kaša

Iako se najčešće jede za doručak, zobena kaša može vam pomoći i kod spavanja. Zob pomaže tijelu izlučiti hormone spavanja (melatonin), stoga zašto ne biste večerali doručak?

Orasi

Orasi su odličan izvor triptofana – aminokiseline koja poboljšava san i spavanje.  Triptofan se pretvara u serotonin koji potiče spavanje, stoga slobodno gricnite nekoliko oraha nakon večere i bit ćete spremni za spavanje.

1 Komentar:

Komentiraj članak