ZEGEVEGE FESTIVAL Udruga Prijatelji životinja promovira proizvode biljnog porijekla

ZEGEVEGE FESTIVAL Udruga Prijatelji životinja promovira proizvode biljnog porijekla

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića otvoren je dvodnevni međunarodni festival održivog življenja ZeGeVege. U organizaciji udruge Prijatelji životinja stotine izlagača promovira proizvode biljnog porijekla te time promiču održiv način života.
Još više štandova, degustacija, promocija, šator sa predavanjima i radionicama u kojima će se tražiti mjesto više. Mjesto više tražit će se i u radionicama s kuharima koji će vrlo jednostavno učiti kako spremiti jela na koja smo navikli, ali u veganskoj varijanti, rekao je za HRT predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Manifestacija je edukativnog karaktera, a ovogodišnja tema je 'Nedostatak veganskih obroka u javnim institucijama' kojom žele ukazati na uskraćivanje prava na obroke onoj djeci koja u školama moraju birati između jabuke i kruha. To je nedopustivo jer su europske države to riješile dok kod nas to nije slučaj. To ne može biti nikako dobro. Ti roditelji traže manje od institucije, a daju veću sigurnost da djeca budu zdrava u odrasloj dobi. Ako smo to uveli u bolnice i zatvore onda je vrijeme da i u vrtiću djeca ne budu gladna. Pravo na obrok je nešto što želimo da se dogodi u Hrvatskoj od ove jeseni i da nam djeca u vrtiću ne budu gladna bez obzira kojim načinom prehrane se hrane, dodao je Oman.

Na festivalu se našao i poznati britanski vegan, promicatelj prava životinja i glumac Dan Richardson. Evo što je rekao za HRT.

Došli ste ovdje promovirati knjigu 'Kako postati Vegan?' Kako ste vi postali vegan?

Postao sam vegan jer puno radim na tome da se zaštite životinje, smatram da bi bilo licemjerno od mene tražiti ljude da mi pomognu spasiti određene životinjske vrste, a da u isto vrijeme jedem druge. Za mene je to stoga očita odluka.

Kojim se još aktivnostima namjeravate baviti za vrijeme vašeg boravka u Zagrebu?

Mi ovdje snimamo dokumentarac dok smo gosti na ovom prekrasnom festvalu i želim zahvaliti Luki na tome. U tom dokumentarcu imat ćemo ljude koji postaju vegani na mjesec dana, a upravo zbog toga je ova knjiga veoma važna. Mi pomažemo biljnoj prehrani da nam ispriča priču te da pokažemo ljudimo koliko je bitna bez obzira na to radi li se o pitanju zaštite okoliša, zaštite životinja ili očuvanja našeg vlastitog zdravlja. Mi dajemo priliku biljkama da pričaju same za sebe i da pokažu ljudima koliko je takav način prehrane moćan


0 Komentara:

Komentiraj članak