ZDRAVA PREHRANA Gladni rižot korisniji od sitog

ZDRAVA PREHRANA Gladni rižot korisniji od sitog

Danas je uvriježeno mišljenje da je meso glavna sastavnica ljudske prehrane, ali kao i u svemu, postoje izuzetci. Budući da je usađeno takvo razmišljanje, teško je nametnuti drugačije.
Svi morski plodovi - škampi, lignje, školjkaši, siromašni su kalorijama pa su samim time idealna hrana za gubljenje viška kilograma ili zadržavanja tjelesne  mase.  S druge strane bilo koja vrsta mesa sadrži puno veći postotak masti pa je kaloričnija.

Dijeta je uvijek dobar mamac za potrošače i zasigurno će zaintrigirati svakoga tko je ikada pokušao s nekim od načina za gubljenje tjelesne mase.

Cijela skupina morskih plodova bogata je mineralima, vitaminima i visokokvalitetnim sadržajem bjelančevina. Predstavljaju bogat izvor esencijalnih aminokiselina, koje se ne ubrajaju u onih 20 koje su sastavni dio organizma, već se uzimaju različitim prehrambenim dodacima.

Također, karakterizira ih nizak udio ukupnih masti što ih čini niskokaloričnom hranom. Posjeduju poželjan profil prisutnih masti, uglavnom nezasićene masne kiseline i  omega-3 masne kiseline, koje daju pozitivne učinke na zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Na stranu nutritivne vrijednosti plodova mora i mesa, zar nije ljepše i zanimljivije na tanjuru dobiti paletu različitih oblika i boja svojstvenih lignjama, hobotnicama, rakovima, školjkašima, nego dosadne veće i manje komade mesa pomiješane sa zrncima riže i nekakvog umaka?

Pa još se zateći u restoranu u kojem glavnu ulogu imaju velikodušni i kreativni kuhari koji su spremni dekorirati  tanjur, ubaciti kojeg „veselog“ škampa i dagnju s kojima se treba zabaviti dok se ne pripreme za nepce.

Vrlo je teško promijeniti dugogodišnju naviku ljudi koji su privrženi mesu, koje im je svakog ili svakog drugog dana na jelovniku.

Neki bi opet rekli kako sastav mesa zadovoljava njihove energetske potrebe koje u morskoj hrani ne mogu pronaći, odnosno za koju smatraju da je ¨gladna¨, jer nakon takvog morskog obroka ne prođe puno vremena a da im glava nije u frižideru.

Konzumacija morskih plodova i mesa trebala bi imati ravnotežu kako bi se zadovoljile sve nutritivne potrebe. Plodovi mora mogu se pripremiti na različite načine, samo je potrebno malo volje i mašte. Ideja je uključiti ih u svakodnevnu prehranu pa samim time steći određenu zdravu naviku.

Dobar primjer bili bi primorci i otočani koji su navikli koristiti ono što im more daje pa je među njima zabilježen nizak postotak oboljelih od srčanih i krvožilnih bolesti.

Još jedan od razloga zašto prije odabrati rižot s plodovima mora a ne, na primjer teleći, je taj što riba i morski plodovi tijekom termičke obrade ne gube svoje nutritivne vrijednosti, dok to nije slučaj s mesom.

Također je činjenica da su sirovi plodovi mora poslastica za one koji uživaju i spremni su isprobati različite morske ¨izazove¨. Laka probavljivost bi bila još jedna od prednosti plodova koje  daje more u odnosu na meso i mesne proizvode.

Morski plodovi, poput dagnji, rakova, kamenica veliki su izvor vitamina B12 koji jača živčani sustav te pozitivno utječe na funkcije mozga.

Ena Spremo


Jednostavan recept za ukusan rižot s plodovima mora:

Sastojci:

- 1 glavica crvenog luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice umaka od rajčice
- 3 režnja češnjaka
- šaka plodova mora
- šaka dagnjišaka riže
- 2 dcl bijelog vina
- 1 žličica usitnjene majčine dušice
- 1 žličica miješanih mediteranskih začina (prema ukusu)
- papar po želji

Priprema:

Zagrijte ulje pa na njemu nakratko (1 - 2 minute) popržite luk da omekša. Stalno miješajte da ne zagori. Dodajte plodove mora i umak od rajčice, podlijte jelo vodom tako da budu pokriveni i pirjajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok ne omekšaju. Ako vam se čini da voda prebrzo iskuhava, smanjite vatru i dodajte još vode.

Dodajte opranu rižu, majčinu dušicu i žličicu miješanih mediteranskih začina. Podlijte bijelim vinom, promiješajte i kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri.

Potom dodajte dagnje i češnjak. Kuhajte još 10-tak minuta, sve dok riža ne omekša ali se ne raskuha. Popaprite po želji i servirajte uz zelenu salatu ili salatu od rajčica i krastavaca.

Recept preuzet s: http://www.zacini.net/recepti/ribe-i-plodovi-mora/256-rizoto-s-plodovima-mora.html

0 Komentara:

Komentiraj članak