Zbog testiranja na COVID-19 procurila joj moždana tekućina

Zbog testiranja na COVID-19 procurila joj moždana tekućina

Pacijentica, koja je u 40-ima, imala je nedijagnosticirano rijetko stanje i test koji je dobila možda je nepravilno proveden. Ovaj slijed nevjerojatnih događaja ne mijenja činjenicu kako je rizik od nazalnih testova i dalje vrlo nizak.
Test za COVID-19 uređen brisom nosa probio je moždanu ovojnicu jednoj Amerikanki, uzrokujući curenje tekućine iz nosa i izlažući je riziku od infekcije opasne po život, izvijestili su liječnici u četvrtak u medicinskom časopisu.

Pacijentica, koja je u 40-ima, imala je nedijagnosticirano rijetko stanje i test koji je dobila možda je nepravilno proveden. Ovaj slijed nevjerojatnih događaja ne mijenja činjenicu kako je rizik od nazalnih testova i dalje vrlo nizak.

No, njezin slučaj pokazao je kako bi zdravstveni radnici trebali pomno voditi računa o praćenju protokola ispitivanja, rekao je za Jarrett Walsh, viši autor članka objavljenog u JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. Ljudi koji su operirali opseg sinusa ili lubanje trebali bi razmotriti zahtjev za oralnim testiranjem ako je isto dostupno, dodao je.
"Ovaj slučaj naglašava potrebu za odgovarajućom obukom onih koji provode test i potrebu za budnošću nakon provedenog testa", dodao je specijalist za uho, nos i grlo Dennis Kraus iz bolnice Lenox Hill u New Yorku.

Walsh, koja radi u bolnici Sveučilišta Iowa, rekla je kako je žena otišla na test prije operacije kile, a nakon toga primijetila je prozirnu tekućinu koja joj je izlazila iz jedne strane nosa.

Razvila je glavobolju, povraćanje, ukočenost vrata i odbojnost prema svjetlu, te je prebačena na Walshovu skrb. "Prethodno je prošla test za drugi operacijski postupak, na istoj strani, bez ikakvih problema. Osjeća se kao da možda drugi bris nije odrađen najboljom tehnikom i kako je unos bio malo visok", rekao je.

Zapravo, žena se godinama ranije liječila od intrakranijalne hipertenzije - što znači da je pritisak iz cerebrospinalne tekućine koji štiti i hrani mozak bio previsok. Tadašnji liječnici ispustili su dio tekućine i stanje se smirilo. Međutim to je uzrokovalo da joj se razvije ono što se naziva encefalokelom ili defektom na dnu lubanje zbog kojeg je moždana ovojnica stršila u nos gdje je bila osjetljiva na pucanje. To je prošlo nezapaženo dok njezini novi liječnici nisu pregledali stare snimke, te su u srpnju izvršili operaciju za saniranje nastale štete. Otada se potpuno oporavila.

Walsh je rekao kako vjeruje da su simptomi koje je razvila rezultat iritacije ovojnice mozga. Da se problem nije liječio, mogla bi razviti potencijalno opasnu po život infekciju mozga od bakterija koje su putovale uz nos. Ili je zrak mogao ući u lubanju i izazvati pretjerani pritisak na mozak.

Većina protokola ispitivanja poziva kliničare da slijede put poda nosa, koji leži iznad krova usta, umjesto da vatru usmjeravaju prema gore - ili ako je usmjere prema gore, da to rade s velikom pažnjom. Walsh je rekao kako je to, iako je vjerojatno vrlo rijetka pojava, podsjetnik na potrebu za visokokvalitetnim treningom, s obzirom na to kako će se provesti stotine milijuna testova prije nego što pandemija završi.

 

IZVOR: ScienceAlert

 

0 Komentara:

Komentiraj članak