Zbog nestašice jedne namirnice sve više susjeda dolazi u šoping kod nas

Zbog nestašice jedne namirnice sve više susjeda dolazi u šoping kod nas

Vlasnik restorana Marko Bošnjak priznaje kako, osim stalnih gostiju, od nedavno sve češće poslužuje i susjede iz Mađarske.

“Oni su upoznati s tim da je kod nas euro, tako da su već pripremljeni na to. Dosta koriste kartice jer im je to puno jednostavnije. Sporazumijevamo se svakako engleskim jezikom. Kolega priča dosta dobro mađarski, što im puno znači”, objasnio je Bošnjak.

Na kupce koje dolaze iz Mađarske naviknuti su i u mesnicama. “Dolaze sve češće, najčešće kupuju našu domaću junetinu, teletinu. Kažu da kod njih uopće nema junetine tako da je nestašica. Vjerojatno zato”, govori voditeljica mesnice Sanela Crnčević.

Na parkiralištima trgovačkih centara se nalaze brojni automobili sa stranim tablicama. Šara iz Pečuha je iskoristila jeftinije cijene kako bi kupila sir, jogurt i maslac. Tvrdi kako je u njenoj zemlji hrana zbog inflacije poskupjela 45 posto u pola godine, a plaće istovremeno nisu rasle.

“Kupili smo sir, meso, to što ima na akciji. Kod vas ima puno više toga na akciji nego kod nas”, rekla je Marica, koja je isto iz Pečuha. S obzirom na to da postoji jezična barijera između Mađara i Hrvata, kupci i trgovci se koriste mobilnim aplikacijama kako bi si olakšali komunikaciju. Automobili s mađarskim tablicama su česti i na benzinskim crpkama.

Stanovnici Donjeg Miholjca su prije Domovinskog rata često odlazili u prekograničnu kupovinu u Mađarsku, ali sad to ipak čine rjeđe. Ističu kako se tamo isplati ići po sokove, pivo i neke sitnice, a problem predstavljaju prazne police u trgovinama, piše HRT.

0 Komentara:

Komentiraj članak