ZAŠTO SE OMIKRON ŠIRI TAKO BRZO: Izdržljivi od svojih prethodnika!

ZAŠTO SE OMIKRON ŠIRI TAKO BRZO: Izdržljivi od svojih prethodnika!

Japanski znanstvenici došli su do zanimljivog otkrića vezanog uz omikron varijantu koronavirusa. Širi se munjevitom brzinom jer se u usporedbi s prethodnim varijantama koronavirusa uspjeva zadržati puno duže na koži, ali i predmetima.

Njihov zaključak je da je upravo ta, kako je stručno nazivaju - stabilnost u okolišu, bila presudna da omikron 'izgura' deltu i postane dominantna varijanta u svijetu.

Na plastičnim površinama izvorni, wuhanski soj koronavirusa zadržavao se 56 sati, alfa soj 191,3 sati, beta 156,6 sati, gama 59,3 sati, dok je kod delte to bilo 114 sati, piše RTL.

Omikron pak najduže opstaje na plastici, pa se njegov trag može naći punih 193,5 sati, objavljeno je na stranici bioRxiv.

Na koži se ipak virus zadržava značajno kraće.

Kod izvornog soja to vrijeme je bilo 8,6 sati, 19,6 sati za alfa soj, 19,1 sati za betu, 11,0 sati za gama varijantu, 16,8 sati za deltu.

Omikron se zadržava čak 21,1 sati.

Sve su varijante koronavirusa u potpunosti inaktivirane s ljudske kože nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

"Stoga se," zaključuju japanski znanstvenici, "i dalje preporučuje da se u sklopu aktualne kontrole infekcije nastavi s primjenom trenutačne prakse higijene ruku dezinficijensima na bazi alkohola, ali i sapunom, u skladu s naputkom Svjetske zdravstvene organizacije."

1 Komentar:

Komentiraj članak