Zapeli  u beauty rutini?

Zapeli u beauty rutini?

Godinama forsirate istu nijansu ruža, frizuru niste promijenili od srednje... Trgnite se iz kozmetičke monotonije
Svaka žena ima svoje kozmetičke fiksacije, bilo to uvjerenje da još nije izumljeno sjenilo koje joj pristaje ili dogma da je koži dovoljna samo jedna krema kojoj je godinama vjerna.

Čak i ako nemate tako jasno izražene stavove, vjerojatno svakog jutra obavljate higijensko-kozmetičke postupke po točno utvrđenom redu.

Poremetite li njihov redoslijed, avaj, mogao bi se raspasti cijeli sustav. Umjesto pudera, mogli biste zabunom nanijeti rumenilo, zaboraviti nanijeti maskaru i pokupiti djecu iz vrtića.

Takvi strahovi i njihove racionalizacije, smatraju psiholozi, uobičajeni su načini kojima podsvjesno pokušavamo uvesti barem malo reda u kaos koji nas okružuje.

Uvijek biram isti ruž

Nikome ne stoji ruž kao mojoj frendici Ovnici (ne samo horoskopskoj). Poznam je više od 20 godina, ali samo dva-tri puta vidjela sam je raz-o-ruž-anu (i jedva je prepoznala).

Kako su joj ruževi crvenog spektra upravo to, oružje kojim iscrtava odlučniju i glasniju verziju sebe, upotrebljava ih da bi svima signalizirala na kojem je stupnju „pripravnosti“.

Kaže da joj to olakšava poslovnu „komunikaciju“. Njezini kolege već znaju: ako šefica forsira krvavocrveni ruž, prilaziš joj na vlastitu odgovornost; koketira li s crvenonarančastom paletom, pristup je slobodan jer je u „meditativnoj“ fazi.

Nježnocrvenim, gotovo ružičastim ruževima nije sklona, ali o zavodničkim performansama grimiznocrvenih nijansi mogla bi koješta naučiti i poslovičnu „žderačicu“ mužruževa Ditu von Teese.

■ Što to znači?

Iako je toliko rečeno o simbolici crvenog ruža, svaki nas put fasciniraju žene koje ga znaju i imaju hrabrosti nositi. To je jedini komad šminke koji vas može brzinski transformirati iz nesigurne u odvažnu ženu punu samopouzdanja.

Razlog vaše ovisnosti o crvenom ružu vjerojatno leži i u činjenici da je to jedina boja bez koje se osjećate slabom i nezaštićenom.

■ Savjet

Provozajte tu i tamo ruževe eksplozivnih narančastih i nijansi fuksije. Iznenadit će vas njihov frapantan učinak. O novim teksturama hibrida za usne da ne govorimo.

Uronite u uzbudljiv svijet inovativnih križanaca između balzama, mrlja i lakova za usne. To što vam izgledaju kao obični ruževi ili sjajila ne znači da se tako predvidljivo „ponašaju“ na usnama.

Ni u ring bez pudera

Još nekako mogu razumjeti žene koje ne iznose ni smeće a da prvo ne matiraju T-zonu, i sama sam takva. Ali ne idu mi u glavu one koje vježbaju s „televizijskim“ slojem pudera, pod full make-upom. Čujem da takve nazivaju „matematičarkama“ jer, kažu zlobni jezici, imaju one svoju računicu…

Da to uopće ne moraju biti stereotipne udavače, shvatila sam nakon neobičnog beauty otkrića na mjestu lišenom svake ljepote. Presvlačeći se u neuglednoj i zagušljivoj svlačionici jednoga uglednoga boksačkoga kluba, uočila sam da moja draga prijateljica i kolegica iz beauty „rovova“ ne skida šminku prije treninga.

„Ako itko, bar ti znaš koliko pravila kršiš boksajući pod punom make-up opremom! Pore, bore? Zar ti ništa nije sveto! Zašto ne vjeruješ u ono što propovijedaš?!“ zgražala sam se borbenim žarom nad njezinim kozmetičkim nemarom, nesvjesna da me slušaju vrlo nabrijane i… pazi ti to, vrlo napudrane boksačice.

Pomalo posramljena i neznatno prestrašena, stišala sam ton, da bi mi prijateljica poslije rekla: „Tako vježbam godinama i niš’ mi ne smeta. Ja ti se jednostavno ne znojim.“ Možda i bi da nemaš toliko pudera, pomislila sam, ali ništa nisam rekla. Jača je od mene.

■ Što to znači?  

Teško je odoljeti porivu da se u svakom trenutku prikažemo u najboljem mogućem izdanju, da uvijek kontroliramo svoj imidž, čak i u situacijama koje bi trebale biti opuštene.

Nakon godina „maskiranog“ pojavljivanja pod slojem šminke, ne čudi da izlazak bez pudera smatrate svojevrsnim oblikom indiskrecije.

Jer, baršunast sloj make-up podloge katkad je posljednja linija obrane kojom štitite svoju intimu od nasrtljivog svijeta punog pravovjernih pametnjakovića poput mene.

■ Savjet

Jedan dan na tjedan, barem nedjeljom, pokušajte provesti dosljednu make-up detoksikaciju. Umjesto tekućeg i ostalih pudera, nanesite samo dnevnu kremu. Zaključite li da se ipak osjećate „razgolićeno“, ma stavite i toniranu kremu! (A znam da tu nećete stati.)

Imam isti friz od srednje, pa što

Kad shvatimo da ne možemo promijeniti ništa konkretno u životu, okomimo se na svoju kosu. Ne bih dopustila frizerki da me šiša kako je volja da nisam vidjela njezina remek-djela na glavama preporođenih frendica.

U nevezanom razgovoru doznajem da jedna njezina klijentica ponosno ističe kako 30-ak godina nije promijenila frizuru. „Čini li vam se da je nesigurna?“ pitam svoju novu frizerku.

„Naprotiv, djeluje mi kao vrlo samouvjerena i odlučna žena“, odgovara dok mi škarama izvodi „diskonekcije“ kako bi od duge i blago kovrčave kose dobila kratku i razbarušenu, (podnošljivo?) histeričnu mikrofonku.

„Nevjerojatno, ošišali ste me baš onako kako se osjećam!“ oduševljeno joj komplimentiram. „Čim ste ušli, vidjela sam da niste materijal za stroge šiške“, kaže mi žena „s vizijom“.

■ Što to znači?  

Iza uvijek istih, nerijetko urednih i simetričnih frizura, poput planetarno prepoznatljivog boba Anne Wintour, krije se pomno promišljen pristup i osobnost koja cijeni stabilnost i klasične vrijednosti.

Uokvirujući lice identičnom frizurom, takva osoba kao da želi svratiti pozornost na bitno, na svoje lice, na sebe. Promjena frizure takvim je osobama poput promjene identiteta, nezamisliva.

■ Savjet

Nitko vas ne sili da odjednom postanete frizerska kameleonka poput Rihanne, ali zbog dva-tri detalja neće vam pasti kruna (ni okamenjeni friz) s glave. Nova ukosnica, dignut ili spušten rep, možda svjetlija nijansa kose? To su samo prijedlozi, vi odlučujete.

Crni tuš, tanka crta, c’est ça, voilà

Svi znamo da je put do pakla popločen dobrim namjerama. Na jednom od takvih „proputovanja“ odlučila sam se za, časna riječ, dobronamjernu beauty intervenciju koja je počela nevinim upitom prijateljici.

„Jesi li ikad razmišljala o drugoj boji tuša? Možda o uvođenju nekog sjenila? Kako ti ta crna crta ne dosadi?“ Iz pristojnosti ne mogu navesti integralnu verziju praskavog odgovora koji je slijedio nakon hladnog pogleda uokvirenog crnim tušem.

Skraćena i cenzurirana verzija glasila bi: „Ako ga može stalno nositi Angelina Jolie, zašto ne bih i ja?!“

Dosljedna sebi i u maniri prave kukavice, opet sam prešutjela odgovor koji se nametao sam po sebi: „Možda zato što nisi Angelina.“

Umjesto toga, počela sam se izvlačiti na fraze tipa crni tuš možda i jest klasik, poput male crne haljinice, ali… “Možda ti je i laskao tijekom 90-ih, ali otad si se promijenila…”

Umjesto da ušutim dok sam još u kakvoj-takvoj prednosti, nastavila sam kako bi šminka trebala biti primjerena dobi… To je ona, naravno, protumačila kao optužbu da joj se tuš razlijeva po izboranim kapcima.

■ Što to znači?  

Žene koje i u svojim 50-ima ostaju vjerne make-up stilu koji su razvile u svojim svijetlim 20-ima samo potvrđuju deluzije kojima robuje većina nas.

Pred ogledalom rijetko kad vidimo pravu, ostarjelu sebe, nego djevojku koja je istim tim lookovima prije dva-tri desetljeća skupljala komplimente.

Drugi nas, nažalost, vide onakvima kakvi jesmo pa nam počnu „dobronamjerno“ savjetovati da prilagodimo šminku svojoj dobi. Crna crta često je jedini način da dokažemo kako smo još u „igri“, prolasku vremena usprkos.

■ Savjet

Ne mijenjajte ništa, ali počnite usvajati pomlađujuće trikove. Umjesto da tušem izvlačite debelu i dugu crtu izvan vanjskih kutova očiju, čime doista naglašavate bore oko čiju, povucite tanku i laganu crnu.

Nemojte do kraja slijediti liniju sve spuštenijih kapaka, nego je u blagom i kratkom luku usmjerite prema gore, donosi elle.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak