Zagreb nije više 'crveni': Prvi put nakon 1991. HDZ u Zagrebu najjača stranka!

Zagreb nije više 'crveni': Prvi put nakon 1991. HDZ u Zagrebu najjača stranka!

SDP je definitivno izgubio Zagreb i od tog poraza stranka teško da se može oporaviti. Kao intelektualno središte, kako su ljevičri voljeli tepati metropoli, glavni je grad godinama funkcionirao kao uporište 'lijeve Hrvatske'. Ali, crveni Zagreb više ne postoji.
Europski su izbori pokazali da je SDP-ov primat nestao. I ovdje je HDZ, sa 36 posto glasova podrške, istrčao ispred SDP-a, koji uspijeva sakupiti tridesetak posto glasova. O urušavanju Milanovićeve stranke govori i visoko, na treće mjesto plasirani OraH SDP-ove disidentice Mirele Holy sa sjajnim13-postotnim rejtingom.

SDP danas u Zagrebu plaća cijenu svoje godinama suicidalne politike. Stranka se zapravo raskolila na tri dijela. Dio je otišao za nekadašnjim SDP-ovim gospodarom Zagreba Milanom Bandićem.

Taj je otpadnički korpus tako brojan da vječnom gradonačelniku na lokalnim izborima osigurava glatku pobjedu, SDP-u donosi poraz, a jučer, na europskim izborima, vjerojatno je podebljao HDZ-ov rezultat. Proboj svoje stranke u Zagrebu Karamarko po svoj prilici može zahvaliti upravo Bandićevim glasovima.

Najbolniji je gubitak svakako onaj u dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu. Iako je Tonino Picula kandidat s najvećim brojem preferencijalnih glasova u Hrvatskoj, u njegovom gradu, Velikoj Gorici, HDZ je potopio SDP: HDZ je osvojio 42,53 posto, a SDP ni 28 posto glasova.

Apsolutni gubitak bilježe i u Sisku, koji su prošle godine osvojili, a ove godine ih je HDZ pobijedio za 10 postotnih poena.

Izgubljen je i Bjelovar, zatim Zadar, koji su lani neočekivano osvojili, Šibenik... HDZ je pobijedio i u Osijeku, u kojem je osvojio 34 posto glasova, naspram lanjskih 20 posto. Zanimljivo je da je u Osijeku loše prošao i HDSSB, koji je ove godine tek slaba treća snaga: lani su bili drugi, odmah iza SDP-a.

Na županijskoj razini, HDZ je osvojio 16 županija, a SDP njih četiri.

Prije godinu dana, HDZ je dobio veći broj glasova u njih 12, a SDP u 8.

0 Komentara:

Komentiraj članak