Zaboravite sudare, ljudski mozak upravlja automobilom

Zaboravite sudare, ljudski mozak upravlja automobilom

Među mnoštvom naprednih tehnologija vezanih uz autoindustriju, ovoga se tjedna istaknuo Nissan čijim će automobilima u budućnosti upravljati ljudski mozak.

Japanski je proizvođač u suradnji sa sveučilištem u Lausanni krenuo u istraživanje projekta u kojem bi naše misli upravljale automobilom. Pomoć našem mozgu davali bi senzori i kamere smještene na automobilu, a njihova dužnost bilo bi praćenje kretanja ostalih sudionika u prometu. Bez pomoći ruku ili nogu, automobil bi se kretao pomoću naših misli koje bi određivale brzinu i smjer kretanja.

Sličan, ali ipak nešto manje revolucionaran projekt već je prije nekoliko godina predstavio Google koji je kompjuterskim sustavom bez pomoći čovjeka upravljao automobilom. Nažalost, iako je sustav pomoću GPS-a i ostalih sličnih uređaja odlično funkcionirao u prilagođenim uvjetima, izlazak na cestu donio je i prvu ozbiljniju nesreću. Google naime nije mogao utjecati na ljudski faktor, odnosno na pogrešku vozača iz susjednog vozila.

Premda je Nissanova tehnologija trenutno nezamisliva u današnjim automobilima, profesor Jose del R. Millan koji vodi cijeli projekt istaknuo je da je proba s invalidskim kolicima uspješno odrađena.

0 Komentara:

Komentiraj članak