ZA ISPUNJENU I SRETNU VEZU Evo koja tri koraka vam mogu pomoći

ZA ISPUNJENU I SRETNU VEZU Evo koja tri koraka vam mogu pomoći

Naravno da je važno upoznati ‘pravu’ osobu, ali je još važnije znati što napraviti da veza bude ispunjena i sretna.
Bilo da si u vezi ili braku, znaš da iskrice fascinacije na početku bilo kojeg odnosa s vremenom jenjavaju. No, to nije razlog za brigu jer je važno ono što ostaje – razumijevanje, strast, poštovanje, uvažavanje, ljubaznost i želja da rastete i kao pojedinci i kao par.

Također, u vezi se može javiti ‘uzimanje zdravo za gotovo’ i to iz razloga jer smo se previše opustili i neke stvari više ne doživljavamo toliko spektakularnima.

Dr. John Gottman, autor knjige ‘Why Marriages Succeed or Fail’ i Bill Doherty, profesor na kolegiju bračne i obiteljske terapije na Svučilištu u Minnesoti, imaju neke konkretne savjete kako osnažiti brak ili vezu na ova tri vrlo jednostavna, a učinkovita načina:ako osnažiti brak ili vezu na ova tri vrlo jednostavna, a učinkovita načina:

1. Steknite naviku ‘pozdravljanja’

Doherty kaže kako je jedna od najvažnijih stvari u vezi način na koji se susrećete, odnosno pozdravljate. Znaš na što mislimo? Pusa za dobro jutro, veliki topao zagrljaj ili čak nekoliko minuta ‘stiskavca’. Ako prigovarate jedno drugom čim se vidite, to nikako ne utječe pozitivno na vašu vezu. Kako bi veza trajala, oboje trebate njegovati ovu naviku.

2. Svakog dana osigurajte barem dvije minute neprekinute komunikacije

Gottman kaže da je dvije minute neprekinute komunikacije dnevno učinkovitije nego cijeli tjedan koji ste proveli zajedno, a niste bili fokusirani jedno na drugo. Evo primjera: ako jedno od vas ide ranije na posao, onaj koji ‘ostaje’ neka ustane u isto vrijeme kako bi zajedno doručkovali i posvetili si maksimalnu pažnju.

Iako čak i hrana može biti distrakcija, barem jedan zajednički obrok u danu je dovoljan za održavanje povezanosti u odnosu.

3. Budite zahvalni

Parovi često prebrzo počnu uzimati partnera zdravo za gotovo. Prestanu primjećivati male znakove pažnje, a fokusiraju se ne propuste. Kako se ovo ne bi događalo, nauči reći ‘hvala’ partneru pa čak i za neku sitnicu poput doskočice kojom te nasmijao.

U osjećaju zahvalnosti pomoći će i ako zapisuješ na čemu si mu svakog dana zahvalna i to mu pročitaš na kraju dana (baš kao i on tebi).

Izvor: zenanet.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak