VRLO JE ZDRAV! Ovaj smoothie će na prirodan način sniziti vaš krvni tlak!

VRLO JE ZDRAV! Ovaj smoothie će na prirodan način sniziti vaš krvni tlak!

Zaboravite na staro pravilo o jednoj jabuci na dan – borovnice bi mogle biti pravi ključ dobrog zdravlja!

Dvije nedavne studije otkrile su kako ova malena superhrana može na prirodan način sniziti vaš krvni tlak, pišu finirecepti.net.hr

Jedno od njih objavljeno je u znanstvenom časopisu Journal of Academy of Nutrition and Dietetics, a u njemu su sudjelovale žene u postmenopauzi s povišenim krvnim tlakom. Tijekom osam tjedana žene su svakodnevno konzumirale dozu praha od borovnica sušenih smrzavanjem (što je ekvivalent šalici svježih borovnica). Po završetku istraživanja došlo je do snižavanja sistoličkog tlaka od 5%, snižavanja dijastoličkog tlaka od 6% te povećanja nitričnih oksida (koji šire krvne žile i tako poboljšavaju cirkulaciju) od čak 69%.

Koji je razlog za ovako dobre rezultate? Istraživači zasluge pripisuju moćnim antioksidansima koji se povezuju s proizvodnjom nitričnog oksida i ublažavanjem raznih upalnih procesa.

 

Smoothie od borovnice i banane

Kako bi i sami postigli ovako dobre rezultate pripremite ovaj ukusni smoothie i jednostavno zadovoljite preporučenu dnevnu količinu borovnica. Uz antioksidanse, ova kombinacija prepuna je kalija (koji na prirodan način snižava krvni tlak), probiotika te dijetnih nitrata. Dio iskoristite za doručak, a ostatak kao popodnevnu užinu.

Sastojci:
1 šalica smrznutih borovnica
1 zrela banana
1 šalica običnog bezmasnog jogurta
1 šalica mladog špinata

Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.

0 Komentara:

Komentiraj članak