Donosimo vam recept koji izvorno pripada Ani Ugarković, a popularna ga televizijska kuharica zove receptom za najbolju čokoladnu pitu na svijetu.
Za ovu se pitu valja malo više potruditi, jer zahtijeva dužu pripremu, no zato je njen okus vrijedan svake sekunde truda!
Sastojci:Tijesto:110 grama maslaca
45 grama šećera u prahu
jedan veliki žumanjak
180 grama brašna
žlica vrhnja
Nadjev:
320 grama tamne čokolade s najmanje 65 posto kakao mase
150 mililitara mlijeka
250 mililitara slatkog vrhnja za šlag
dva jaja
Priprema:1. Maslac narežite na kockice i ostavite neka se ugrije na sobnoj temperaturi.
2. Pomiješajte brašno i šećer. Kockice maslaca utrljajte u smjesu brašna dok ne dobijete sitne mrvice. Razmutite žumanjak s vrhnjem, prelijte preko mrvica i zamijesite tijesto. Ako je previše suho, dodajte žlicu vrhnja.
3. Od tijesta oblikujte disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dva do tri sata.
4. Radnu površinu pobrašnite i tijesto razvaljajte na tri milimetra debljine. Pomoću valjka ga prebacite u kalup za pitu (promjer 24-26 centimetara) i stavite u ledenicu na pola sata. Tijesto za pite valja ohladiti prije pečenja kako bi se što manje skupilo i dizalo.
5. Tijesto pecite "na slijepo" u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15-25 minuta (pritisnite ga grahom ili rižom kako se ne bi diglo), dok ne dobije zlatnu boju. Tijesto ostavite da se ohladi, a pećnicu smanjite na 130 stupnjeva.
6. Čokoladu usitnite na kockice, a mlijeko i vrhnje zagrojte do vrenja, pa prelijte preko čokolade. Miješajte čokoladu kako bi se lakše rastopila i postala svilenkasta. Jaja razmutite (ali nemojte ih istući) te čokoladu prelijte preko njih, miješajući.
7. Čokoladu kroz sito ulijte u kalup za pitu. Pecite još 35 do 40 minuta na 130 stupnjeva. Čokolada će se zgusnuti, ali će u sredini biti drhtava. Pitu ostavite u ugašenoj pećnici još 30 minuta.
8. Izvadite pitu i ohladite u hladnjaku prije serviranja.
ordinacija.hr