Volkswagen Buba - Hitlerov automobil za njemačku obitelj - 1983.

Volkswagen Buba - Hitlerov automobil za njemačku obitelj - 1983.

Slavna Buba nastala je na poticaj Adolfa Hitlera, koji je u govoru 1933. godine obećao da će si uskoro svaka prosječna radnička obitelj moći priuštiti automobil. Porscheov se dizajn Bube svidio Hitleru i auto je ušao u proizvodnju 1938. godine. 
Volkswagen Buba (njem. Käfer, eng. Beetle) prestao se u Njemačkoj proizvoditi na današnji dan 1978. godine. Automobil je nastao na poticaj Adolfa Hitlera, koji je u govoru 1933. godine obećao da će si uskoro svaka prosječna radnička obitelj moći priuštiti automobil. Hitler je od dizajnera tražio da naprave vozilo koje će moći prevoziti peteročlanu obitelj brzinom od 100 kilometara na sat i koje ne će koštati više od 1000 Reichsmaraka.

Vozilo je dizajnirao Ferdinand Porsche, koji će kasnije postati poznat po marki automobila Porsche. Inače, on je rođen u Austro-Ugarskoj, u gradiću Vratislavice u današnjoj Češkoj. U mladosti je izrađivao kočije za cara Franju Josipa. Zanimljivo je da je jedno vrijeme bio vozač nadvojvode Franje Ferdinanda (ubijenog u Sarajevu), a zatim se zaposlio kao dizajner u tvornici Daimler (za koju je u to vrijeme radio i Tito kao pokusni vozač).

Porscheov se dizajn Bube svidio Hitleru i auto je ušao u proizvodnju 1938. godine. Četrdeset godina kasnije, upravo na današnji dan, izašao je iz njemačkih tvornica posljednji primjerak. No, proizvodnja je nastavljena u Brazilu i Meksiku. Posljednja Buba svih vremena proizvedena je 2003. u Meksiku. Imala je redni broj 21.529.464, i nazvana je El Rey. Smještena je u Volkswagenov muzej u gradu Wolfsburgu u Njemačkoj, gdje je ujedno i svjetsko sjedište korporacije Volkswagen AG., prenosi dnevno.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak