VODIČ ZA ČIŠĆENJE Evo koliko često trebate čistiti svoj dom

VODIČ ZA ČIŠĆENJE Evo koliko često trebate čistiti svoj dom

Ovo je vodič za čišćenje za germofoba koji se skriva u svima nama, iako samo ponekad izađe na površinu.
Čistoća može biti subjektivna: neki ljudi nose stvari jednom i imaju osjećaj da ih moraju odmah oprati, dok drugi nose istu stvar pet puta prije nego ih 'izlože' sapunu. Ali kada je u pitanju čišćenje vašeg doma, postoje neki standardi kojih se dobro držati.

Kad biste pod mikroskopom vidjeli što živi na površinama vašeg doma, ne bi vam bilo svejedno: sitne bakterije i mikrobi koji se sastoje od virusa, gljivica, bakterija, peludi, znoj, izlučevina i stanica kože... 

E. coli može živjeti nekoliko sati do jednog dana, a virus od kojeg ćete dobiti želučanu virozu može živjeti danima ili čak tjednima.

Pa koliko često trebate oprati kadu, toalet ili promijeniti plahte? Vjerojatno češće nego što mislite, piše zivotistil.hr.

Mijenjanje plahti: jednom tjedno - najviše dva 

Iako je većina bakterija okolišna (poput prašine) i uglavnom bezopasna, bakterije i gljivice, zajedno s prljavštinom i uljima koja se 'liče' tijekom spavanja, mogu se primiti na plahtu i kožu, pridonoseći aknama i peruti. 

Dezinfekcija umivaonika

Ovo je najveće iznenađenje jer izgleda da bi ih trebali oprati svaki dan! U umivaoniku u kupaonici nakupljaju se fekalne tvari (od pranja ruku nakon korištenja zahoda). 

Usisavanje tepiha i pranje podova

Svaki tjedan do dva. Tkanine trebate usisati jednom tjedno (češće ako imate kućne ljubimce) kako biste se riješili prašine, prljavštine i alergena. Podovima operite jednom svakih nekoliko tjedana, a kuhinjske podove češće zbog bakterija iz hrane.

Promijeniti kupaonske ručnike

Ručnici za kupanje mogu biti puni bakterija. Ako se ručnik ne osuši u potpunosti, bakterije 'rastu'. Osim toga, gljivice mogu također rasti u njima pa bi kupaonske ručnike trebali mijenjati svaki drugi dan. Vaši kuhinjski ručnici operite jednom tjedno, osim ako ste bili u doticaju sa sirovim mesom- tada ih treba zamijeniti odmah.

Obrisati kvake

Iako su kvake na vratima 'leglo' bakterija, potrebno ih je oprati rijetko. Međutim, kvake u kupaonici i kuhinji ipak dezifincirajte barem jednom tjedno, pogotovo ako je netko od ukućana bolestan.

0 Komentara:

Komentiraj članak