VODIČ  KROZ BESPLATNE APLIKACIJE: Djecu će naučiti razmišljati, rješavati probleme i poticati kreativnost

VODIČ KROZ BESPLATNE APLIKACIJE: Djecu će naučiti razmišljati, rješavati probleme i poticati kreativnost

Svi bismo trebali naučiti programirati jer nas programiranje uči kako razmišljati, rekao je jednom Steve Jobs. No, bez obzira na to pokazuje li vaš mališan interes za informatiku ili ne, rad na računalu i tehnološke inovacije neće ga mimoići tijekom života.
Na sreću, današnja djeca tehnologijom se služe bez ikakvog prethodnog učenja: sasvim im je prirodno koristiti pametne telefone i tablete za zabavu i školu, a tehnologija će sigurno biti i nezaobilazan dio njihova posla jednog dana bez obzira koje zanimanje odabrali, piše tportal.hr.

Munjevit tehnološki razvoj omogućio nam je iskustva o kojima smo još donedavno samo maštali, a računalne znanosti postale su zanimanje budućnosti.

Klinci obožavaju tehnologiju i taj interes svakako treba dobro iskoristiti. Bio vaš mališan sljedeći Steve Jobs ili ne, učenje programiranja ili barem povremeno igranje s pozadinskim komponentama igrica, aplikacija i web stranica može mu biti od velike koristi.

Učenje programiranja pomoći će mu razviti sposobnost rješavanja problema, kreativnost i komunikacijske vještine. Jednostavne aplikacije i online programi za učenje programiranja prilagođeni djeci različitih uzrasta potaknut će njihovu znatiželju i naučiti ih osnovama računalne znanosti kroz istraživanje i igru.

Dok programiraju igricu koju su sami osmislili istražujući program i njegove mogućnosti, zabavljat će se i učiti, otkrivati nove načine rješavanja problema i razmišljati izvan okvira.

Ako već ima pametni telefon, tablet ili računalo, usmjeravajte dijete na korisne sadržaje.

Ovo je vodič kroz aplikacije i online programe namijenjene različitim uzrastima, koje možete isprobati sa svojom djecom

Uglavnom su na engleskom jeziku, stoga će nekim mališanima u početku biti potrebna vaša pomoć.

Programi za najmlađe usmjereni su više na grafiku i jednostavne elemente nego na samo kodiranje. Preporučuju se za djecu stariju od osam godina, no prikladni su za svu djecu koja razumiju uzročno-posljedičnu vezu i pokazuju interes za računala.

Daisy the Dinosaur

Daisy the Dinosaur je besplatna aplikacija namijenjena korisnicima iPada. Vrlo je jednostavna i od djece zahtijeva da vode dinosauricu Daisy kroz razne izazove.

Code Combat

Code Combat (web, besplatno) namijenjen je djeci od pet pa sve do 17 godina. Kroz igru djeca uče programske jezike Python ili JavaScript, počinju od najjednostavnije razine igre, a svaka nova od njih zahtijeva kompleksnije radnje i kodove.

Kodable

Kodable (web, besplatan osnovni program) je namijenjen djeci od četiri do 11 godina, a kroz lekcije prilagođene rasponu te dobne skupine poučava ih osnovama računalne znanosti. Djeca počinju s igricama prilagođenim vrtićkom uzrastu te napreduju do pisanja jednostavnih JavaScript programa.

Programi za djecu stariju od osam godina temelje se na drag-and-drop sučeljima s blokovima za kodiranje. Otprilike nešto poput Lego kockica, samo s kodovima. Svaki blok sadrži naredbu, a slažući ih poput Lego kockica, djeca pomiču likove u animaciji ili igrici.

Hopscotch

Hopscotch (iPad, besplatan) je vizualni uvod u programiranje za djecu od osam do 12 godina. Aplikacija ima ograničen broj opcija prilagođen početnicima.

Scratch

Scratch (web, besplatan) je projekt sveučilišta MIT namijenjen djeci od osam do 16 godina, a koriste ga učitelji i roditelji diljem svijeta. Djeca po principu drag-and-drop izrađuju animacije, interaktivne priče i igrice.

Nudi puno više opcija od Hopscotcha, a projekte svoje djece možete sačuvati ili podijeliti na stranici.

Stencyl

Stencyl (Windows, Mac, Linux; besplatan) je sličan Scratchu, ali je osmišljen isključivo za izradu igrica, a funkcionira na svim platformama (iOS, Android, Flash, HTML5, Windows i Mac). Zovu ga i jednom od najjednostavnijih platformi za izradu igrica, a djeci je primamljiva i kvalitetna grafika.

Codecademy i Khan Academy

Codecademy i Khan Academy (web, besplatni) interaktivni su online programi za djecu od osam i više godina. Među boljim su alatima za učenje kodiranja jer se na podijeljenom ekranu sa svakim djetetovim potezom vide i promjene koje nastaju.

Codecademy podučava osnove weba, jQuery, JavaScript, Python, Ruby, PHP...Robusniji alati za kodiranje, namijenjeni starijoj djeci, fokusirani su i na kodiranje i na vizualni prikaz načina na koji funkcioniraju.

App Inventor

App Inventor (web; besplatno) bivši je Googleov projekt koji je preuzeo MIT. Temelji se na drag-and-drop blokovima, no uključuje svaku metodu, funkciju i drugi element kodiranja koji se koristi za kreiranje aplikacija za Android.

Naime, igranjem u App Inventoru napravit ćete aplikaciju za Android. Program je napredniji, a sučelje mu nije prikladno za mlađu djecu. Preporučuje se za djecu stariju od 12 godina.

Alice

Alice (Windows, Mac, Linux, besplatno) koristi drag-and-drop blokove i 3D programsku okolinu. Napredniji je i izvrstan za stariju djecu jer mogu vidjeti kod iza svojih projekata.

0 Komentara:

Komentiraj članak