VOĆE I DEBLJANJE Mogu li zdrave, slatke i prirodne namirnice povećati tjelesnu masu ili je riječ o mitu?

VOĆE I DEBLJANJE Mogu li zdrave, slatke i prirodne namirnice povećati tjelesnu masu ili je riječ o mitu?

Na savjet da bi dnevno trebali pojesti deset porcija voća ili povrća mnogi se odmah sjete kako i voće deblja, međutim, čini se da to ipak nije tako.
Debljaju nas voćni sokovi, odnosno veće količina voća koje cijedimo za sok ili stavljamo u smoothieje, jer tako ispada da smo u jednom obroku popili mnogo više porcija voća te smo zapravo popili previše šećera iz voća. Zato voće u tekućem obliku uzrokuje debljanje, a obično voće - ne. 

Znanstvenici su to dokazali na primjeru djece, a istraživanje je provedeno u 49 bolnica s područja New Yorka te su obrađeni podaci za oko 3000 djece u dobi od jedne do pet godina, a podatke su prikupljali redovno, kroz posljednje dvije godine. 

Tako se pokazalo da su djeca koja su često konzumirala voćne sokove bila deblja u odnosu na djecu koja su često jela porcije voća i na koje je to voće djelovalo iznimno pozitivno. Čak i zaštitnički za njihovo zdravlje. 

S tim u vidu, kao i činjenicom da moderne preporuke doista kažu - pet porcija voća ili povrća dnevno je obavezno, a deset odlično - vrijeme je da se prestanemo bojati voća i njegovih šećera.

Znajući da se jedna porcija odnosi na jedan plod te da uz tu količinu vitamina i vlakana činimo samo dobro svom zdravlju i liniji.
Izvor: Index

0 Komentara:

Komentiraj članak