Vlada planira pomoći svakom kućanstvu kod računa za struju, građani žele dodatne mjere

Vlada planira pomoći svakom kućanstvu kod računa za struju, građani žele dodatne mjere

Moćan paket mjera još nije gotov. Ali, ono što doznaje Dnevnik Nove TV jest da će Vlada kod računa za struju pomoći svakom kućanstvu. Ići će se dodatno i sa socijalnim paketima, javlja reporterka Sabina Tandara Knezović.

Uoči sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, potpredsjednik Vlade Oleg Butković najavio je široko i sveobuhvatne mjere. Nakon sastanka, isto je učinio i premijer Andrej Plenković, rekavši da će paket biti pravedan, snažan i sveobuhvatan, obuhvaćati cijene struje i plina, te limitirati rast cijena određenih proizvoda.

'Na stranačkim tijelima iznesene su konture paketa mjera koji će biti pravedan, snažan i sveobuhvatan, koji se tiče subvencija cijene struje i cijene plina i koji će također limitirati rast cijena određenih proizvoda. Omogućit će da hrvatski građanima tijekom jesenske i zimske sezone imaju dovoljno plina i struje i da to budu u stanju financijski iznijeti', kazao je Plenković.

Subvencije, kako doznaje Dnevnik Nove TV, mogu očekivati i veliki poduzetnici. Ne samo mali i mikro.
Škole će, kao i bolnice, vrtići i javne ustanove struju plaćati kao kućanstva. Nadaju se pomoći i oko cijene grijanja. Radovan Fuchs, ministar obrazovanja, kaže: 'Možda je s plinom nešto kompliciranija situacija pa zahtijeva nešto osjetljiviji pristup ali nitko neće ostati u hladnim prostorijama.' Na pitanje hoće li škole koje koriste više plina biti u nepovoljnijem položaju, odgovara: 'Ne mogu biti jer bi onda i učenici bili u nepovoljnijem položaju.'

Da mjere kasne, a usto su nedovoljne smatra više od 37 posto. Četvrtina mjere uopće ne vidi (smatra 25,4 posto ispitanika). Jako kasne ali i djelomično pomažu smatra 14 i pol posto ispitanih. A iako dijelom kasne, dosta su dobre - vidi to tako 12 posto anketiranih. Da su mjere pravovremene i dobre pa će i pomoći onima kojima je potrebno - smatra manje od pet posto ispitanika u istraživanju Promocije plus za RTL.

Više od četvrtine njih bi zamrznulo cijele osnovnih namirnica (28,4 posto), potom žele ograničenje cijena plina i goriva (16,2 posto).

Oko 10 posto misli da treba dati dodatak svima s malim primanjima - zbog nikad veće inflacije. Ali i nezaposlenima. Gotovo podjednak je broj onih koji predlažu energetski dodatak za umirovljenike s niskim mirovinama (9,9 posto), kao i onih koji bi zbog vala poskupljenja dodatak dali svima (9,6 posto).

Znatno manje građana predlaže oporezivanje ekstraprofita (6,3 posto), veće socijalne naknade (6,2 posto), dodatak za svako dijete (5,4 posto) ili energetski dodatak za siromašnije (3,9 posto).

0 Komentara:

Komentiraj članak