/VIDEO/ Ovo su tri najčešće greške koje radite na kružnom toku i zbog kojih dolazi do sudara

/VIDEO/ Ovo su tri najčešće greške koje radite na kružnom toku i zbog kojih dolazi do sudara

Iako brojni prometni stručnjaci kružni tok često navode kao najbolje prometno rješenje, brojni se vozači u njemu ne snalaze pa često dolazi do nesreća.
Portal automobili.hr donosi najčešće greške koje se događaju u kružnom toku:

Sudar na ulazu u kružni tok

Najčešći prometni prekršaji događaju se prije samog ulaska vozila u kružni tok kretanja. Osoba koja ulazi u kružni tok provjerava lijevu stranu prometa, kreće, ali ponekad naglo zaustavlja vozilo jer nije sigurna u nesmetan ulazak i moguće oduzimanje prednosti prolaska vozila koje se već nalazi u kružnom toku. Naglo kočenje izaziva nalet vozila koje dolazi iza jer je osoba iz dolazećeg vozila već pripremna za ulazak u kružni tok, a pogled i pažnja usmjereni ulijevo. Stoga oprez i prvenstveno gledajte ispred sebe prije zaustavljanja svog vozila!

Sudar zbog loše procjene

Prilikom ulaska u kružni tok morate dobro procijeniti brzinu vozila u kružnom toku, njihov položaj u traci, mogućnosti vašeg vozila i vaše vozačke vještine.

Savjet: Ulazite u kružni tok i dalje prateći položaj i brzinu vozila koja su u dolasku!

Sudar zbog nepoznavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila

Vozila koja zadržavaju smjer i svoju prometnu traku, imaju prednost. Vozila koja su u srednjoj traci i izlaze iz kružnog toka, vozače može zbuniti. Uvažavaju mišljenje da zbog isprekidane trake  prema izlazu mogu izaći s prednošću prolaska. No dakako, u krivu su!

Savjet: Obrnuta situacija od prethodno navedene – ako ste u desnoj prometnoj traci i nastavljate ravno (ravno znači nastaviti kružiti kružnim tokom), pazite na vozila u srednjoj prometnoj traci! Pratite svoju traku i budite koncentrirani na izlaske, ali i druga vozila unutar kružnog toka.

0 Komentara:

Komentiraj članak