VELIKO OTKRIĆE Prvi put pronađena voda na potencijalno nastanjivom planetu

VELIKO OTKRIĆE Prvi put pronađena voda na potencijalno nastanjivom planetu

Astronomi su prvi put pronašli vodu u atmosferi planeta koji kruži unutar nastanjive zone udaljene zvijezde. prenosi Index.

Kako je planet K2-18b udaljen 111 svjetlosnih godina od Zemlje, predaleko je da bi se do njega poslala letjelica u potrazi za životom izvan našeg matičnog planeta. No znanstvenici u sljedećih deset godina očekuju lansiranje nove generacije svemirskih teleskopa koji bi mogli utvrditi ima li u atmosferi planeta K2-18b plinova kakve mogu proizvesti samo živući organizmi.

Planet je dvostruko veći od Zemlje, a računalno modeliranje podataka pokazuje da bi se do 50 posto njegove atmosfere moglo sastojati od vode. Pritom na planetu vladaju temperature dovoljno hladne za tekuću vodu, od nula do 40 Celzijevih stupnjeva.

Voda na drugim planetima

Jedini problem je to što se astronomi ne mogu složiti oko toga koji plinovi bi dokazali prisutnost života. "Zacijelo će biti potrebno istraživanje kemijskog sastava možda i  stotinu planeta da bismo shvatili kako su stvoreni i kako su se razvili", kazala je za BBC prof. Giovanna Tinetti, voditeljica tima koji je objavio otkriće vode na K2-18b u znanstvenom časopisu Nature Astronomy. Ona je oduševljena otkrićem.

Voda je do sada otkrivena na drugim planetima, ali oni su ili preveliki ili previše vrući da bi podržali uvjete za život, dok je manje i relativno hladnije planete teže otkriti. K2-18b je pronađen 2015. zahvaljujući NASA-inoj letjelici Kepler i jedan je od stotina planeta čija je masa između Zemlje i Neptuna, a nazivaju se super-Zemlje. Očekuje se da će NASA-ina misija Tess otkriti još stotine takvih planeta sljedećih godina.

0 Komentara:

Komentiraj članak