Veliki broj vozača ne prepoznaje ovaj znak u automobilu

Veliki broj vozača ne prepoznaje ovaj znak u automobilu

Jedna stranica provela je istraživanje prema kojem je najprepoznatljivija ikona na instrumentnoj ploči znak za nisku razinu goriva u spremniku, koju je prepoznalo 91 posto ispitanika, prenosi Večernji list.
No, iznenađujuće je da oznaku za ABS sustav nije prepoznalo 35 posto ispitanika, simbol niskog tlaka u gumama 32 posto, a indikator zračnog jastuka njih 29 posto.

Još su gori rezultati kod električnih i hibridnih vozila, koji imaju još više specifičnih simbola. Simbol “električnog kvara” nije prepoznalo najviše ispitanika – čak 80 posto. Ta se ikona, koja upozorava na grešku u bateriji, motoru ili ožičenju, nalazi samo u električnim automobilima, pa je to donekle i razumljivo, budući da većina vozača u EU još uvijek nije imala neposredni kontakt s automobilima na struju.

Neuspješno prepoznat od gotovo četiri od pet vozača u EU (77 posto), “kontrolna lampica za automatsko kotrljanje (glide)” koja dopušta hibridnim vozilima da zadrže svoju brzinu drugi je najčešće pogrešno shvaćen simbol na kontrolnoj ploči, donosi N1.

Na visokom mjestu zbunjujućih simbola su i EV mode, lampica koja se pali kad se u automobilu uključi potpuno električni način rada s 60 posto ispitanika koji nisu znali njegovo značenje, a odmah iza njega je s 59 posto netočnih odgovora oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, pandan svojevrsnoj oznaci praznog spremnika goriva, kada je baterija električnog automobila gotovo ispražnjena.

0 Komentara:

Komentiraj članak