VELIKA PROMJENA VREMENA U dijelovima Hrvatske očekuje se i do pola metra snijega

VELIKA PROMJENA VREMENA U dijelovima Hrvatske očekuje se i do pola metra snijega

Hrvatsku će tijekom dana zahvatiti velika promjena vremena koju već nekoliko dana, uz upozorenja i posebna priopćenja, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Danas će prevladavati većinom oblačno, a povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom, navode u najnovijoj prognozi objavljenoj jutros. Krajem dana osjetno će pasti temperature zraka, a kiša će najprije u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg, navodi DHMZ. 

Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, a na Jadranu vrlo jako jugo. Sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak će okrenuti na sjeveroistočnjak, a potkraj dana na sjevernom Jadranu na jaku buru. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 14, a na moru od 13 do 16 Celzijevih stupnjeva. Navečer na kopnu osjetno zahladnjenje.

Bojan Lipovšćak, meteorolog s N1 televizije, u svojoj prognozi piše da je brza promjena vremena posljedica prodora hladnog nestabilnog zraka sa sjevera nad europsko kopno koje povlači anticiklona koja se stacionirala nad Velikom Britanijom i polje niskog tlaka ciklone koja se razvija nad Sredozemnim morem.

"Nad našim krajevima nalazi se granica hladnog zraka sa sjevera i toplog s juga koja se brzo premješta u obliku hladne fronte sa sjeverozapada prema jugoistoku", piše Lipovšćak.

U prognozi za nedjelju kaže da nas očekuje pravo zimsko, oblačno i vjetrovito vrijeme s kišom na Jadranu, a snijegom i susnježicom u unutrašnjosti uz stvaranje snježnog pokrivača. 
"U planinskim krajevima past će do 20 cm snijega, a vjetar će stvarati zapuhe. Na sjevernom i srednjem Jadranu prognoziramo jaku do olujnu buru, u podvelebitskom primorju s orkanskim udarima. Na južnom Jadranu jako do olujno jugo uz obilne oborine i grmljavinske nevere. Jugo će poslijepodne i navečer skrenuti na buru", piše meteorolog N1 televizije.

DHMZ navodi da bi sutra na području Like i Gorskog kotara ponegdje moglo pasti i do pola metra snijega. Zagrebu i široj okolici ne predviđaju više od desetak centimetara, dok bi ga u Slavoniji i Dalmatinskoj zagori moglo biti više i od 15 centimetara. 

Snježni pokrivač, ali tanji, moguć je i u dijelovima Istre i sjevernog primorja. Za cijelu zemlju DHMZ je izdao upozorenja, prvo zbog jakog i olujnog vjetra, ali i zbog snijega i kiše.  Najopasnije vrijeme očekuje se u nedjelju na sjevernom i srednjem Jadranu, gdje je na snazi crveni alarm zbog orkanskih naleta bure.

"Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od -3 do 0, u planinskim krajevima oko -4, na sjevernom i srednjem Jadranu od 3 do 5, a na južnom i otocima oko 8. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 0 do 3, a na Jadranu od 5 do 8. Uz jak vjetar zbog visokog indeksa hlađenja osjet topline bit će do 5 stupnjeva niža temperatura zraka", piše Lipovšćak.

"Pravi ugriz zime, kako bi ga Englezi nazvali Beast from the East (Zvijer s istoka)", napisao je Lipovšćak u svojoj prognozi i dodao da se zimsko vrijeme nastavlja i početkom sljedećeg tjedna kada će također povremeno u unutrašnjosti biti mogući susnježica i snijeg, a na Jadranu kiša, prenosi Index.hr.

1 Komentar:

Komentiraj članak