Večer bolnih uspomena: Predstavljena knjiga 'Ratni dnevnik Pava Urbana' (FOTO)

U sklopu popratnog programa 67. Dubrovačkih ljetnih u subotu je predstavljena knjiga 'Ratni dnevnik Pava Urbana'. Knjigu su predstavili urednica Dubravka Vrgoč, glavni urednik izdavača Meandar medije Branko Čegec te Slaven Tolj, a ulomke je čitao Frano Mašković.
Večer je probudila bolne uspomene, ali i donijela zahvalnost za budno umjetničko oko Pava Urbana čije su fotografije ratnih razaranja Dubrovnika odaslane u svijet. Zaljubljenik u fotografiju, zaljubljenik u svoj grad, u veliku knjigu života zauvijek je zapisao teške trenutke koji su postali neodvojivi dio povijesti Dubrovnika.

Riječ je o dnevniku napisanom u obliku pisma kojega je Pavo Urban uspio poslati iz opkoljenog Dubrovnika svojoj djevojci Mari Bratoš koja se tada nalazila u SAD-u. Pismo je putovalo dva mjeseca, a u Marine je ruke stiglo 20 dana nakon Pavove smrti.

Intendant Ljetnih igara Mladen Tarbuk kazao je kako se "u ratu Hrvatska branila oružjem, ali je obranjena i uz pomoć kulture i ljudi poput Pava Urbana."

- Mislim da je to bila osnovna inspiracija autora i izdavača ove knjige koja će sigurno naći svoje značajno mjesto i u pisanim dokumentima povijesti Domovinskog rata - rekao je Tarbuk.

Urednica knjige, ujedno i intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč prisjetila se kako je Mara Bratoš došla kod nje 2011. godine i donijela Pavov dnevnik koji su tada izveli u zagrebačkom Kazalištu mladih na dan njegove smrti prije 20 godina. Pet godina nakon toga, prisjetila se Vrgoč, Mara je odlučila, uz pomoć Grada i Županije, tiskati dnevnik tako da bude dostupan svima.

- Pava nisam poznavala, ali kada sam pročitala njegov dnevnik bila sam osupnuta tekstom koji ima neopisivu literarnu i osobnu životnu vrijednost. Uz fotografije Pavo se predstavio kao osoba, ali i ratnik koji je proživljavao događanja, a doista je on u pismima anticipirao vrijeme koje će doći, ali i svoju smrt - kazala je Dubravka Vrgoč.

Slaven Tolj je naznačio kako se često s nostalgijom prisjeti ratnog vremena, kako je naglasio, "kada smo drugačije živjeli ovaj grad koji je danas naizgled pun života."

- Ostale su fotografije koje nam ne dozvoljavaju da zaboravimo to vrijeme, a Pavo Urban je doista bio plemenito biće - prisjetio se Tolj dodavši kako je za njega trenutak predstavljanja knjige "užasno stresan."

Glavni urednik izdavača Meandar Branko Čegec rekao je kako "sadržaj Dnevnika Pava Urbana kao knjige daleko nadilazi njezine dimenzije."

- Riječ je o intimnom pismu koje govori o stvarima koje se tiču svih nas i tako se reflektiraju na današnje vrijeme - kazao je Čegec.

Pavo Urban rođen je u Dubrovniku 1. kolovoza 1968. gdje je završio srednju pomorsku školu te upisao Pomorski fakultet. Fotografijom se počeo baviti s 18 godina, bio je član foto kluba Marin Getaldić. Izlagao je na nekoliko izložbi, a 1989. na izložbi umjetničke fotografije u Dubrovniku osvojio je treću nagradu. Dvije godine poslije, u rujnu 1991. upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer filmsko i televizijsko snimanje.

Međutim studij nikad nije započeo jer je odlučio ostati braniti ratom pogođeni Dubrovnik. Otišao je kao dragovoljac na prvu crtu bojišnice gdje je započeo svoj ratni opus koji je sam nazvao Rat art. Umro je s fotoaparatom u rukama, pogođen gelerom granate koja je pala između Orlanda i crkve svetog Vlaha. Njegova posljednja fotografija, kasnije nazvana „Kamena prašina nad Gradom“ postala je simbol ratnih razaranja Dubrovnika.

0 Komentara:

Komentiraj članak