Važne stvari na koje morate paziti kada ujutro upalite svoj automobil!

Važne stvari na koje morate paziti kada ujutro upalite svoj automobil!

Zima je jedno od najomraženijih godišnjih doba za vozače, posebno kada su jutarnje temperature vrlo niske.
Ako navečer ne zaštite svoj automobil, vozači koji nemaju garažu svako jutro moraju čištiti vjetrobranska stakla. Ovdje nije riječ o tome kako i na koji način najlakše očistiti led ili snijeg sa stakla, nego o tome na što treba paziti kada upalimo hladan automobil, ali i kada ga dobro zagrijemo.

Izbjegavajte zagrijavanje motora na mjestu

Kako zbog ekoloških, tako i zbog financijskih razloga, nema potrebe da motor zagrijavate u praznom hodu, tj. na mjestu. Naime, prilikom takvog zagrijavanja grije se samo motor, ali ne i ostali djelovi mehanike, poput mjenjača.

Vožnja sa hladnim motorom

Nakon dužeg stajanja vozila s isključenim motorom, ulje se izlije u korito motora pa se pri pokretanju motora stvara najveći otpor i trošenje njegovih pokretnih dijelova jer su u tom trenutku najmanje podmazani. Kada se motor pokrene i dok ne postigne radnu temperaturu, treba ga voziti na nižim okretajima. Dizele maksimalno do 2.000 okretaja u minuti, a benzince do 3.000 okretaja u minuti, bez naglih ubrzavanja. Pri niskim temperaturama radnu temperaturu motor dostiže za oko 4-5 kilometara vožnje.

Ohladite turbinu

Skoro svi današnji dizelski motori, a i dio benzinskih, posjeduju turbinu. Ako ste jedan od vlasnika turbo motora, svakako pripazite na njeno hlađenje. Naime, za turbinu je izuzetno štetno motor isključiti odmah nakon brze vožnje na visokim okretajima. Ako prije zaustavljanja niste usporili i smirili vožnju na nižim okretajima, onda motor svakako ostavite u mjestu radi dvije – tri minute, kako bi ulje dobro procirkuliralo kroz turbinu.

0 Komentara:

Komentiraj članak