VAŽAN VITAMIN Nedostatak povezan s rakom, depresijom, visokim krvnim tlakom i dijabetesom

VAŽAN VITAMIN Nedostatak povezan s rakom, depresijom, visokim krvnim tlakom i dijabetesom

Manjak ovog hormona povezan je s rakom, depresijom, visokim krvnim tlakom i dijabetesom
Od nedostatka vitamina D pati čak pola populacije, a  povezan je s nizom bolesti poput tumora, bolesit autoimunosnog sustava, depresijom, kroničnom boli u mišića, krvnim tlakom i dijabetesom, piše Život i stil.

Da, dobro ste pročitali u naslovu: vitamin D je zapravo hormon. Nastaje fotolitičkom reakcijom s UV zrakama.

Većina nas dane provodi u uredu ili kod kuće odnosno izolirani smo od vitamina D, a neki, pak, žive na područjima gdje sunca nema dovoljno. To znači da nam nedostaje ovog spoja, a možemo ga 'unijeti' jedino kroz odgovarajuću dijetu. 

Bilo bi najbolje kada bi dobili vitamin D iz hrane, ali to je skoro pa nemoguće. Vitamin D nalazi se u malim količinama u gljivama i jetri ribe haringe i sardina. Dakle, osim ako ne jedete kilu haringine jetre, ne možete unijeti dovoljnu količinu ovog spoja u organizam. 

Upravo je zato najučinkovitije i najjednostavnije konzumirati suplemente vitamina D. Na pitanje: koju količinu trebam uzeti?, ne možemo odgovoriti, već morate posjetiti svog liječnika i testirati se. Međutim, vjerojatno vam treba više nego što mislite, ali ne smijete pretjerati jer u prevelikim količinama može biti toksičan. 

Posjetom liječniku saznati ćete optimalnu količinu vitamina D koju morate unijeti kako bi se zaštitili od slabljenja imunološkog sustava i brojnih zdravstvenih tegoba. Bitno je napomenuti da je vitamin D hormon i da je zato potrebno redovito ići na provjere. 

0 Komentara:

Komentiraj članak