UZNEMIRUJUĆI VIDEO Turska pred građanskim ratom: Policija izmasakrirala prosvjednike u Istanbulu!

UZNEMIRUJUĆI VIDEO Turska pred građanskim ratom: Policija izmasakrirala prosvjednike u Istanbulu!

Turska poduzetnica, bivša novinarka, a sada vlasnica PR agencije Perran Ersu Özçaldıran uputila je pismo kolegama i prijeteljima diljem Europe (između ostalog i na portal Dnevno) u kojem moli da se prenese istina o onome što se trenutno događa u toj zemlji što zbog vladine medijske cenzure nije moguće. Prijevod pisma donosimo u cijelosti:
'Ono što je počelo kao jednostavan protest za očuvanje jednog parka u Istambulu pretvorilo se u najžešći napad na miroljubive demonstrante koji se pamti u ovoj zemlji. Radi se o zastrašujućem primjeru turske Vlade koja želi potčiniti svoje građane a medijima nametnuti najžešću cenzuru.

Policija je prije četiri dana napala mirne demonstrante koji su spavali u šatorima na trgu u centru Istambula. Time je izazvala reakciju u desetak drugih gradova Turske. Neredi traju već četiri dana. Demonstranti su miroljubivi no policija ih žestoko napada što dovodi do sukoba.

Policija upotrebljava kemijsko oružje, dimne bombe, suzavac i sl. Stotine su uhičene, tisuće ozljeđenem ima i mrtvih. Liječničko osoblje pretvorilo je džamije, hotele i restorane u poljske bolnice. Odvjetnici dežuraju ispred policijskih stanica i sudova gdje se dovode uhićeni.'Mainstream' mediji, posebice  NTV, CNN Türk, Habertürk, Kanal D, ATV, Star, Show TV i TRT,  te nekoliko novina, Star, Sabah i Habertürk, uopće o tome ne informiraju javnost. Samo dva neovisna tv kanala prenose događaje i objektivno opisuju situaciju. Veliki broj novinara Twitterom je obaviješten što se smije objaviti a što ne.

Sada, više no ikad trebamo pomoć svih naših kolega, trebamo javni pritisak kako bi turska Vlada prestala koristiti silu protiv protestanata. Ne želimo uništenje još svega nekoliko zelenih površina koliko ih je preostalo u Istanbulu.

Molim vas da obavjestite svoje kolege i vašu Vladu o tome što se zbiva u Turskoj.

Građani Tusrke trebaju vašu pomoć'

Perran Ersu Özçaldıran

Inače, Turski glumac Halit Ergenc, poznatiji kao ‘Sulejman Veličanstveni’ zajedno sa suprugom Berguzar Korel priključio se tisućama demonstranata u Istanbulu koji izražavaju nezadovoljstvo protiv ambicioznih planova vlade Recepa Tayyipa Erdogana.
Poznati glumac je s demonstrantima napravio živi štit kako bi se obranili od nasilne policije koja ih je napadala suzavcima i vodenim šmrkom.

Na svojoj Facebook stranici Halit svakodnevno objavljuje vijesti vezane za prosvjed, te mu nikako nije jasno kako Erdogan može uništiti stogodišnji park.

0 Komentara:

Komentiraj članak