UTVRDA U DUNAVAMA Obnovljeni Soko-grad nova atrakcija Konavala

UTVRDA U DUNAVAMA Obnovljeni Soko-grad nova atrakcija Konavala

Sljedeću turističku sezonu šire dubrovačko područje dočekat će s još jednim atraktivnim lokalitetom, obnovljenim Soko-gradom u konavoskome mjestu Dunave. Nakon dugogodišnje obnove i rekonstrukcije koju vodi Društvo prijatelja dubrovačke starine, traju radovi na djelomičnoj rekonstrukciji njegovih zidova, a cjelokupni posao trebao bi biti dovršen za deset mjeseci.
Nakon što ga je prije pedesetak godina kupilo od Crkve, Društvo je postalo vlasnikom Soko-grada, čiji prvi pisani trag datira iz 1391. godine, iako je zapravo postojao i ranije, piše Slobodna Dalmacija.


Gotovo pola stoljeća trajala je njegova postupna obnova i rekonstrukcija, koja se sada privodi kraju - pojašnjava tajnik Uprave Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić.

Dodaje kako je Soko-grad podignut na mjestu nekadašnje ilirske gradine, a zatim i rimske, bizantske, dukljanske i bosanske utvrde. Dubrovčani su ga ponovno izgradili u razdoblju od 1420. do 1482. i koristili su ga sve do 1672. godine.

S obzirom na njegovu stratešku važnost, Dubrovačka Republika neprestano je ulagala u Soko-grad pa je monumentalni fortifikacijski sustav raspolagao cisternom, zgradom za streljivo te skladištem vina i hrane.

U njemu se nalazio i stan kaštelana, stražarnice, zgrada za vojnike te zdanje za smještaj žena i djece iz obližnjih sela u slučaju ratne opasnosti i u vrijeme pustošenja pljačkaških hordi koje su povremeno nadirale u Konavle.

Nakon dovršetka radova, zbog čijeg je trajanja još uvijek nezahvalno govoriti o iznosima uloženog novca, Soko-grad će posjetiteljima ponuditi i zanimljive sadržaje.

Tako će, primjerice, u memorijalnoj sobi biti izloženi konzervirani ostaci keramike, metala, stakla i željeza pronađeni uokolo Soko-grada, vrijedni natpis na obloj glagoljici iz 11. stoljeća koji je Društvo na posudbu ustupilo Dubrovačkim muzejima te niz drugih zanimljivih eksponata.

Uz memorijalnu sobu u Soko-gradu zamišljena je i suvenirnica, a posjetitelji će moći uživati i u uređenoj stazi šetnici koja vodi oko njega te vidikovcu s kojega se pruža jedinstven pogled na konavoske krajolike, zaključuje Slobodna Dalmacija.

0 Komentara:

Komentiraj članak