Utjecaj COVID-19 cjepiva na djecu se NE TESTIRA

Utjecaj COVID-19 cjepiva na djecu se NE TESTIRA

Nedostatak informacija o tome kako i kada proizvođači lijekova planiraju testirati svoja cjepiva protiv koronavirusa na djeci izazvao je zabrinutost kod nekih pedijatara i stručnjaka za cjepiva.

Cjepiva protiv koronavirusa napreduju izuzetno brzo otkako je novi virus prvi put identificiran i sekvenciran u siječnju. Vodeći eksperimentalni testovi sada su u završnoj fazi kliničkih ispitivanja, a rezultati se očekuju već sljedeći mjesec.

Taj se napredak usredotočio na izradu i ispitivanje cjepiva za odrasle. Djeca još uvijek nisu uključena u bilo kakva ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa, neki stručnjaci zabrinuti su kako bi djeca mogla neko vrijeme ostati uskraćena za cjepiva protiv COVID-19.

 

Proizvođači lijekova obično testiraju cjepivo na djeci prije nego što zatraže odobrenje za primjenu na djeci.

Business Insider pitao je vodeće proizvođače lijekova - Pfizer, Modernu, AstraZenecu i Johnson & Johnson - za njihove planove o ispitivanju svojih cjepiva protiv koronavirusa na djeci. Sve četiri tvrtke rekle su kako to planiraju, ali nijedna nije dala procjenu kada bi ista mogla biti dostupna djeci.

 

Trenutno su sve četiri tvrtke u završnoj fazi ispitivanja svojih eksperimentalnih cjepiva kod odraslih.

 

Iz Moderne su za Business Insider rekli kako planiraju započeti pedijatrijsko ispitivanje, sada čekaju odobrenje regulatora.

"Podložno regulatornom odobrenju, namjera nam je započeti do kraja ove godine," rekao je Ray Jordan, glavni direktor korporativnih poslova Moderne.

Jordan je dodao kako Moderna nema više što javno reći o vremenu, protokolima ili financiranju pedijatrijskih studija "jer su te regulatorne rasprave još u tijeku".

 

Glavni znanstveni direktor tvrtke Johnson & Johnson Paul Stoffels rekao je kako je J&J predan provođenju pedijatrijskih ispitivanja. Početak studija za djecu "uslijedit će kasnije u godini" nakon utvrđivanja sigurnosti za odrasle, rekao je Stoffels 22. rujna novinarima.

Druge tvrtke za lijekove nisu obznanile kada započnu studije utjecaja na djecu.

 

Proizvođači lijekova ne obvezuju se dovoljno na proučavanje cjepiva kod djece

 

Nedostatak informacija o tome kako i kada proizvođači lijekova planiraju testirati svoja cjepiva protiv koronavirusa na djeci izazvao je zabrinutost kod nekih pedijatara i stručnjaka za cjepiva.

"Trenutno sam prilično zabrinut da do početka sljedeće školske godine nećemo imati dostupno cjepivo za djecu", rekao je dr. Evan Anderson, pedijatar iz Dječje zdravstvene zaštite u Atlanti, za The New York Times.

 

Buissness Insider pitao je vodeće proizvođače lijekova očekuju li kako će dobiti vladina sredstva za ova ispitivanja. Nitko nije izravno odgovorio na pitanje, iako je glasnogovornik AstraZenece rekao kako njegov dogovor s američkom vladom uključuje pedijatrijske studije.

Inicijativa američke vlade za cjepivo protiv koronavirusa dodijelila je otprilike 10 milijardi američkim kompanijama za financiranje pokusa, proizvodnju doza i rezervaciju nekoliko eksperimentalnih cjepiva. Čelnici operacije Warp Speed tijekom posljednjih nekoliko mjeseci nisu iznijeli, niti čak spomenuli, plan cijepljenja djece.

Nekoliko čimbenika objašnjava zašto su djeca u ovom istraživanju zaostala.

 

Općenito, istraživači započinju testiranje eksperimentalnog lijeka na najmanje osjetljivoj populaciji - mladim i zdravim odraslima -, a zatim se počinju širiti u ranjivije skupine kako se akumuliraju klinički podaci koji pokazuju da vrijedi dalje testirati cjepivo. To može uključivati testiranje kod starijih ljudi i osoba s drugim bolestima.

 

Nedavna promjena u Pfizerovoj studiji o cjepivu protiv koronavirusa pokazuje kako to zapravo rade. Farmaceutski div nedavno je povećao cilj s 30 tisuća dobrovoljaca na 44 tisuće ljudi, a rekli su i ako sada žele uključiti 16-godišnjake i 17-godišnjake, kao i ljude s hepatitisom C, hepatitisom B i HIV-om.

 

"Kako bismo riješili bolest u dječjoj populaciji mlađoj od 16 godina, aktivno surađujemo s regulatorima na potencijalnom planu pedijatrijskih studija", rekao je glasnogovornik Pfizera.

Iako djeca obično ne trpe ozbiljne posljedice COVID-19 viđene kod starijih osoba, pronalazak cjepiva za djecu i dalje je važan element u suzbijanju ove pandemije.

 

"Iako je vjerojatnije kako će djeca zaražena SARS-CoV-2 biti asimptomatska. Simptomatski i ponekad ozbiljni oblici bolesti i dalje se javljaju", rekao je Pfizerov glasnogovornik. "Osim toga, djeca se mogu pokazati ključnima u širenju SARS-CoV-2 u zajednici."

 

Konkretno za COVID-19, stope smrtnosti i hospitalizacije daleko su veće za starije ljude. Komplikacije kod djece od novog koronavirusa bile su izuzetno rijetke, poput nekolicine prijavljenih slučajeva bolesti sličnih Kawasakijevoj bolesti. Tvrtke za lijekove rekle su da im je prioritet u odgovoru na pandemiju prvo zaštita populacija najosjetljivije na teške ishode. Glasnogovornik AstraZenece rekao je kako će tvrtka započeti testove na djeci "kada se prikupi dovoljno podataka kod odraslih, što bi onda trebalo ukazivati na to kako je AZD1222 (op.a. oznaka njihovog cjepiva) siguran i upotrebljiv i za djecu".

IZVOR: Business Insider

 

0 Komentara:

Komentiraj članak