USPORAVAJU UPALNE PROCESE Za dug i zdrav život konzumirajte ove namirnice

USPORAVAJU UPALNE PROCESE Za dug i zdrav život konzumirajte ove namirnice

Mnogo toga znamo, a mnogo toga ne znamo kada je riječ o upalnim procesima, kojima nam tijelo zapravo javlja da nešto s njim nije u redu…
Konzumacija prevelike količine šećera, zasićenih masti, alkohola i prerađenog mesa može dovesti do kroničnih upala, koje potom povećavaju rizik od raznih oboljenja poput dijabetesa, raka, Alzheimerove i Parkinsonove bolesi, pišu finirecepti.net.hr

Iako još uvijek nije potpuno jasno kakvu ulogu hrana igra u upalnim procesima, tim britanskih znanstvenika došao je do zaključka da sljedećih pet namirnica može usporiti upalne procese, a dobra vijest je da neke od njih vjerojatno već redovito konzumirate.

Luk

 

Ljudi oko vas možda neće biti najsretniji dok jedete luk, no zbog njegovih vrlo snažnih protuupalnih sastojaka nekoliko neugodnih pogleda potpuno će se isplatiti.

Kurkuma

 

Bori se protiv raka, sprječava kvarenje hrane, a uz to je i odličnog okusa. Kurkuma bi lako mogla biti prirodan lijek za sve. Na dugom popisu korisnih svojstava ovog indijskog začina nalaze se i snažna protuupalna svojstva.

Crno grožđe

 

Resveratrol, snažan antioksidans koji možemo pronaći u grožđu, može imati brojne pogodnosti za vaše zdravlje. Nažalost, znanstvenici ne preporučuju konzumaciju prevelikih količina crnog grožđa, no slobodno ga možete povremeno grickati tijekom dana.

Zeleni čaj

 

Zeleni čaj snažno je oružje u borbi protiv raznih oboljenja. Baš poput luka, i on je bogat snažnim protuupalnim svojstvima i raznim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv raka i srčanih oboljenja, pojačavaju izdržljivost, a povezuju se i s gubitkom neželjenih kilograma.

Acai bobice

 

Acai bobice bogate su vanilinskom kiselinom koja smanjuje izlučivanje citokina (medijatora raznih upalnih procesa). Iako vam acai bobice ne mogu pomoći u gubitku neželjenih kilograma (kao što se u posljednje vrijeme često spominje), zbog njihovih zdravstvenih koristi svakako ih pokušajte uključiti u svoju prehranu.

0 Komentara:

Komentiraj članak