USKRSNE FRITULE - odličan desert nakon laganog ručka!

USKRSNE FRITULE - odličan desert nakon laganog ručka!

Recept za nenadmašan dalmatinski specijalitet koji se često sprema za Uskrs. Fritule su tipičan specijalitet iz Dalmacije, posebno s dalmatinskih otoka, Kvarnera i primorja. Okus im je sasvim jedinstven, one su poput malih aromatičnih i posebno mirisnih krafnica oplemenjenih grožđicama, jabukama i cimetom. Odličan su desert nakon laganog ručka ili večere.
Potrebno:

2 jaja
80 g šećera
200 g 20% kiselog vrhnja
1/2 jogurta
350 g brašna
1 žličica ribane limunove korice
2 žličice praška za pecivo
1 mala žličica cimeta
malo soli
1 veća sitno naribana jabuka
1/2 dcl ruma
80 g suhih grožđica
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Postupak:
 
1 . Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa miješanjem dodajte kiselo vrhnje i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Miješajući suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.
 
2 . U manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu same, ako ne okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vrelu vodu kako vam se uz nju ne bi ljepilo tijesto. Vadite ih rešetkastom žlicom kako bi se što bolje oiscijedile i stavljajte u dublju posudu i na kuhinjski papir.
 
3. Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.
Zamaslina

0 Komentara:

Komentiraj članak