USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Metkovića, Stipe Gabrića Jamba

USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Metkovića, Stipe Gabrića Jamba

USKOK je protiv bivšeg gradonačelnika Metkovića, Stipe Gabrića Jambe, Milorada Dodiga i Petra Čarapine podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju. Priopćenje donosimo u cijelosti.
USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana S. G. (1958.), M. D. (1961.), P. Č. (1953.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonitog posredovanja te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju.

Optužnicom se I. okr., gradonačelniku Grada Metkovića, stavlja na teret da je, tijekom studenoga 2007. godine, od II. okr., pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, zatražio da na teret gradskog proračuna nabavi veći broj sadnica maslina koje su se dijelile tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je I. okr. bio nositelj koalicione liste u X. izbornoj jedinici.

Sukladno traženju I. okr., II. okr. je u više navrata nabavio sadnice maslina u ukupnoj vrijednosti od 170.534,65 kuna, čiju nabavu je platio Grad Metković. Osim navedenog, I. okr. i III. okr., pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Metkovića, su od rujna 2009. do studenoga 2012. godine, na štetu gradskog proračuna osigurali sredstva za financiranje putovanja članova jedne političke stranke na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća Grad Metković.

U cilju realizacije opisanog, I. okr. je naručivao i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od III. okr. je tražio da iste supotpiše i provede njihovo plaćanje iz sredstava gradskog proračuna, što je on i činio. Na opisani način Grad Metković je oštećen za 225.250,16 kuna.

Nadalje, I. okr. je tijekom veljače i ožujka 2009. godine, u namjeri da jednom društvu iz čije vlasničke strukture je izišao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, a u kojem društvu je njegova supruga odgovorna osoba, osigura potrebna sredstva za podmirenje dospjelih obveza, od II. okr., pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je stvarno rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od navedenog društva kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti Grad Metković.

Iako je znao da se radi o društvu povezanom s I. okr., odnosno s članovima njegove obitelji, II. okr. je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u ukupnom iznosu od 271.169,40 kuna, koje su plaćene iz proračuna Grada Metkovića.

0 Komentara:

Komentiraj članak