UNOSAN POSAO: Agencije prodaju "turisitičko putovanje" za migrante

UNOSAN POSAO: Agencije prodaju "turisitičko putovanje" za migrante

"Prije su Iračani išli u Istanbul. To “turističko putovanje” tada je bilo dosta skupo. Danas te agencije prodaju aranžmane za Bjelorusiju za najviše dvije tisuće eura", kaže irački novinar Odaj Sabah.
Tisuće migranata s Bliskog istoka i sjeverne Afrike svaki dan pristižu u Bjelorusiju gdje pokušavaju prijeći EU te dalje ići prema Njemačkoj. S obzirom na to da većina migranta koji dolaze u Bjelorusiju ne treba vizu za ulazak u tu zemlju, u zemljama odakle dolaze otvorile su se “turističke agencije” za migrante. Agencije se otvaraju u Libanonu, Siriji, Iraku, Turskoj, piše Večernji list.

Da je taj posao postao unosan, dokazuje i činjenica da će uskoro tri puta tjedno početi prometovati zrakoplovi na liniji Damask – Minsk. Irački novinar Odaj Sabah kazao je za Večernji list da “agencije “ za prebacivanje migranata odavno postoje i posluju sasvim legalno.

"Prije su Iračani išli u Istanbul jer za Tursku irački državljani ne trebaju vizu, a potom su dalje išli prema država EU. To je bilo dosta teško jer su morali prijeći puno prepreka prelazeći Bugarsku, Srbiju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku... To “turističko putovanje” tada je bilo dosta skupo. Cijena je između tri i pet tisuće eura. Danas te agencije prodaju aranžmane za Bjelorusiju za najviše dvije tisuće eura. Čak se ne traži ni PCR test ni COVID potvrda", govori Odaj ističući da i mnogi Afganistanci koji prolaze granicu između Irana i Iraka koriste te aranžmane.

Slična je situacija i u Turskoj. U Istanbulu na trgu Taksim putujući “turistički agenti” hodaju po kafićima i restoranima i nude turistička putovanja za Bjelorusiju. S obzirom na to da su sada najugroženiji Afganistanci i Sirijci, čak im nude i afganistanske i sirijske dokumente. Nakon povratka s putovanja iz Irana, i vaš reporter je u zračnoj luci u Istanbulu bio svjedok da su izlazi za let Istanbul – Minsk bili prepuni ljudi s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak