UMJETNIČKA  GALERIJA Predavanje 'U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru'  Vibora Jelića

UMJETNIČKA GALERIJA Predavanje 'U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru' Vibora Jelića

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna svemira i održavanja 333. znanstvenog simpozija Međunarodne astronomske unije, održati će se predavanje 'U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru' predavača: dr. sc.Vibora Jelića, astrofizičara sa IRB-a, 5.listopada u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, s početkom u 18:15 sati.
Nakon, predavanja u 19:30 slijedi promatranje noćnog neba s tarace UGD u organizaciji Astronomske udruge Korčula. Ulaz je besplatan kao i poklon za sve posjetitelje.

Institut Ruđer Bošković u suradnji sa Sveučilištem u Groningenu, Nizozemska, organiziraju 333. znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije pod nazivom "IAUS 333: Peering towards Cosmic Dawn" u Dubrovniku, od 2. do 6. listopada 2017. godine. Na simpoziju se očekuje 150 sudionika. 

Simpoziji Međunarodne astronomske unije (IAUS) su prestižni i prepoznatljivi znanstveni sastanci - konferencije, koji svake godine pokrivaju devet različitih tema iz područja astrofizike. Ovo će ujedno biti i prvi znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije u Hrvatskoj, dajući mu veliku važnost za znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj. 

Simpozij će se baviti temom istraživanja kozmološke zore (engl. Cosmic Dawn, CD) i epohe reionizacije svemira (engl. Epoch of Reionization, EoR), perioda u kozmološkoj povijesti u kojem su nastale prve "zvijezde" u svemiru te su svojim zračenjem ionizirale prožimajući međugalaktički plin.

CD i EoR sadrže ključ razumijevanja formiranja struktura i evolucije svemira kojeg danas poznajemo, ali do danas o tom periodu znamo jako malo.

Očekuje se da će upravo ove godine znanstvenici po prvi puta uspjeti detektirati kozmološko zračenje (vodikovu 21cm liniju s crvenim pomakom) koje je emitirano milijardama godina u prošlosti, iz perioda CD i EoR, pomoću radio teleskopa LOFAR (engl. Low Frequency Array) ili MWA (engl. Murchinson Widefield Array). 

U sklopu petodnevnog znanstvenog programa konferencije, planiran je dogadaj za javnost koji ce se odrzati 5. listopada u Umjetnickoj galeriji Dubrovnik.

Sastojat ce se od znanstveno popularnog predavanja "U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru", koje ce pribliziti znanstvenu problematiku simpozija javnosti te promatranja nocnog neba teleskopima Astronomske udruge Korčula. 

Ovaj dogadaj je organiziarn u suradnji sa Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik te pod pokroviteljstvom Umjetnička galerija Dubrovnik / Museum of Modern Art Dubrovnik.
 'U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru'

'U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru' Zajednica tehničke kulture

'U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru'

'U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru' Zajednica tehničke kulture

0 Komentara:

Komentiraj članak