Ukrajinci se spremaju za tešku zimu, kreće novi veliki izbjeglički val

Ukrajinci se spremaju za tešku zimu, kreće novi veliki izbjeglički val

Lavov, ukrajinski grad na zapadu zemlje, priprema se za najgore, jer postaje sve jasnije da je ruska strategija uništiti glavnu energetsku infrastrukturu zemlje uoči zime.

Vlasti su već kupile 600 plamenika na drva koji će se distribuirati po gradu koji se nalazi blizu poljske granice.

- Planiramo ih kupiti nekoliko tisuća - rekao je za Politico Serhij Kiral, zamjenik gradonačelnika Lavova.

- Ideja je da svaki stanovnik ima mjesto gdje će se ugrijati. To bi mogla biti pećnica izgrađena u podrumu zgrade s ispušnom cijevi koja vodi do razine ulice. To bi mogao biti otvoreni prostor u gradu, gdje se ljudi mogu okupljati u određeno vrijeme kako bi se ugrijali, razgovarali, jeli i zatim se vratili u svoje hladne stanove - kaže Kiral.

Vjerojatno će se ove peći pokazati vitalnima za život u gradu u kojem prosječne zimske temperature idu ispod nule. Rusko bombardiranje ukrajinskih gradova u ponedjeljak i utorak pokazalo je da Moskva sada pokušava nadoknaditi svoje poraze na bojnom polju udarajući na energetsku infrastrukturu i nastoji potkopati moral Ukrajinaca gurajući ih u hladnoću i tamu kako se zima približava.

Napadi krstarećim projektilima i bespilotnim letjelicama diljem Ukrajine u ponedjeljak i utorak ciljali su elektrane, a lokalne su vlasti također izvijestile da je došlo do prekida opskrbe vodom. Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji objavio je fotografije iz grada večer nakon napada, prikazujući zgrade kao tamne siluete nakon prekida struje. Teško pogođen, grad je bio bez struje tijekom ponedjeljka i utorka, donosi Jutarnji list.

Mnogi Ukrajinci tvrde da će novi ruski zapovjednik, Sergej Surovikin, ozloglašen po svom gađanju civilnih ciljeva u Siriji, uništavanje infrastrukture učiniti ključnim dijelom svoje ofenzive. Shvativši ovu opasnost puno prije Surovikinovog imenovanja, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vršio je pritisak na zapadne saveznike za isporuku napredne protuzračne obrane, upravo radi zaštite civilnih ciljeva, uključujući elektrane i brane.

Predsjednik SAD-a Joe Biden obećao mu je isporuku u ponedjeljak navečer.

U Kijevu, veliki privatni opskrbljivač električnom energijom DTEK, pod kontrolom najbogatijeg nacionalnog oligarha Rinata Ahmetova, objavio je da bi od utorka mogla doći do kontinuiranog isključenja struje. Prema toj tvrtki, stanovnici Kijeva trebali bi očekivati ​​nestanke struje u trajanju do četiri sata dnevno.

0 Komentara:

Komentiraj članak