U teškoj nesreći kod Ljute poginuo fra Ivo Kramar

U teškoj nesreći kod Ljute poginuo fra Ivo Kramar

U prometnoj nesreći u Dubokoj Ljutoj smrtno je stradao fra Ivo Kramar u 55. godini, donosi Dubrovački dnevnik. Obnašao je službu gvardijana franjevačkog samostana u Pridvorju i policijskoga kapelana za Dubrovačko-neretvansku županiju.

Ivan Kramar rođen je 1967. godine u selu Maljine, općina Travnik. Teologiju je studirao u Sarajevu i Zagrebu, a pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, talijanski i kineski jezik, te je objavljivao u različitim časopisima. U svjetskoj enciklopediji poezije, kao hrvatski pjesnik rođen u Bosni i Hercegovini, objavljen je 2015. godine.
Kramar je održavao večeri poezije, u Pridvorju je organizirao brojna događanja i bio je omiljen među župljanima.

Brojni vjernici dirljivim se objavama opraštaju od fra Iva Kramara.

"Fra Ivo Kramar nije nastupao na Konoviziji, nije bio u žiriju, i iskreno, ne znamo ni je li bio na iti jednoj Konoviziji. Ali unatoč tome uvijek smo ga smatrali dijelom velike konovizijske obitelji i uvijek smo imali ništa drugo nego jako veliko poštovanje prema njemu.

Kada smo prve godine, onako amaterski ne razmišljajući odredili datum održavanja koji je pao na dan u korizmi, fra Ivo Kramar je bio jedan od onih koji su prvi stali u našu obranu. Tako nas je lijepo podržao objašnjavajući na jednoj od propovijedi što je u biti korizma i zašto misli da u pjevanju nije bilo ničega lošeg.

Četiri godine kasnije kada smo došli s zamolbom da Damira Kedža snimamo u pridvorskom samostanu odmah nam je izašao u susret, bez ikakvih uvjeta.

Neki od nas su znali poći i na mise u samostan diveći se njegovom snažmom glasu i propovjedima koje su baš onako bile iz srca i tako lijepo približene ljudima bez ikakvog "postavljanja s visoka", a najviše nas je oduševljavao time što bi na kraju svake mise pozivao djecu da im podijeli darove.

Nažalost, fra Ivo Kramar je još jedna dobra duša koja nas je napustila prerano, a mi mu više nećemo imati prilike pokazati koliko smo cijenili sve što je za nas napravio.

Počivaj u miru fra Ivo," objavljeno je na stranicama Konovizije, prenosi Dubrovački dnevnik.

"Teško je pronaći riječi sa kojima se rastavit od gvardijana franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, fra Ivana Kramara.Tragična smrt odvela ga je u život vječni. Kroz svoj poziv nesebično je davao sebe za narod sa kojim je  živio. Kroz propovijed i svojim velikim zalaganjem utjelovio je svoj duh u samostan. Oživio je samostan sa mnogim kulturnim događanjima.Uz suradnju agroturizma i  grupe "Zavazda Konavle " ostaje nam zavazda u lijepim sjećanjima veče priređeno za naše matere pod nazivom "NAŠE MATERE U KONAVOSKOM ROBI".Fra Ivane, neka Vam je vječna slava i hvala. Neka Vas nebeske kočije uz trublje anđela odvedu u raj.Počivali u miru Gospodnjem", napisali su u grupi Zavazda Konavle.

"Večeras nas je šokirala vijest da nas je napustio fra Ivan Kramar, gvardijan pridvorskog samostana. Svojim nesebičnim angažmanom pridvorski samostan držao je u središtu konavoskog vjerskog i kulturnog života. Svojim odnosom prema ljudima pokazao je što znači biti dobar čovjek, svećenik, vjernik i prijatelj. Pridvorje i Konavle držat će te u svom srcu. Počivao u miru dobri naš fra Ivo.Svi planirani zabavni i kulturni programi za Sv. Srđa i Baha u Pridvorju otkazani su", napisali su iz Kud-a Stjepan Radic Pridvorje.
0 Komentara:

Komentiraj članak