U Stonu predstavljena knjiga  Armenija domovina sv. Vlaha

U Stonu predstavljena knjiga Armenija domovina sv. Vlaha

Knjiga Armenija domovina sv. Vlaha ruskog jezikoslovca Artura R. Bagdasarova i hrvatskog povjesničara Vinicije B. Lupisa predstavljena je jučer u dvorani Župnog ureda u Stonu.
Knjiga je izašla u nakladi  Ogranaka Ston - Matice hrvatske. Ovitak knjige je izradio akademski slikar Eugen Varzić. Tajnica Ogranka Ston - Sandra Vuletić vodila je predstavljanje, a uvodnu riječ održao je predsjednik Ogranka Joso Stepić, čim je nastojanjem knjiga i tiskana u ediciji samog Ogranka. Predsjednica Armensko–hrvatskog društva prijateljstva iz Dubrovnika pijanistica Naira Asatrian približila je rad Društva i objasnila nakanu nastanka knjige, a to je približavanja armenskog naroda i njegove kulture i baštine hrvatskoj javnosti. 

Koautor knjige Artur R. Bagdasarov, ugledni ruski znanstvenik i jezikoslovac izložio je tijek nastanka knjige, te je naveo kako se radi o prvoj znanstveno-popularnoj knjizi o armenskim prepoznatljivostima na hrvatskom jeziku. 

Drugi koautor knjige  Vinicije B. Lupis – voditelj Područnog centra Ivo Pilar u Dubrovniku govorio je o knjizi kao o  plodu gotovo desetogodišnjeg objavljivanja znanstvenih radova i kolumni Vinicija B. Lupisa i isto tako i sa višegodišnjim nastojanjima Artura R. Bagdasarova u upoznavanju dvaju naroda kroz pisanje u više hrvatskih časopisa i elektroničkih medija. 

Zanimanje Dubrovčana za rodni grad svojega zaštitnika je konstantna, i traje do naših dana, svjedočeći o neprekinutoj duhovnoj vezi koja spaja hrvatski i armenski narod. Vinicije B. Lupis je u armenskom časopisu Zham iz Moskve dao iscrpni intervju o međusobnim kulturnim vezama.

U poglavlju eseji tiskani su eseji i novinski članci objavljeni u Dubrovačkom listu i Hrvatskom slovu u rasponu od 2006. do 2014. godine sa armenskom tematikom, gdje se godinama hrvatska javnost upoznavala sa armensko–hrvatskim vezama i problemima upoznavanja armenske kulturne baštine, temeljeći prije svega svoj rad na važnosti sv. Vlaha za Dubrovnik i Hrvatsku kao najbolje poveznice dvaju naroda. 

Autori ove knjige otvorili su zajedničkim snagama cijeli niz problema i tema koje tište oba naroda pišući u hrvatskom tisku i elektroničkim medijima. Zajednička namjera oba autora bila je pružiti hrvatskom čitateljstvu opće informacije o armenskom narodu, i njegovoj kulturi i duhovnosti, kao i upozoriti na brojne zajedničke brojne poveznice.

Armenska kulturna baština razmatrana je u svojoj cjelovitosti, bez obzira u kojoj se ona ondašnjoj državi nalazila, jer se armenska kultura promatra u svojem povijesnom kontekstu i vremenu od prvih godina kršćanstva do početka XX. stoljeća.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, ugledni dubrovački odvjetnik Denis Orlić  obrazložio je nakanu Društva u poticanju očuvanja kulta sv. Vlaha i u nakani očuvanja vrijedne kulturne baštine. Podupiranje izdavaštva o dubrovačkim baštinskim temama, kao i promicanja kulta sv. Vlaha – zaštitnika Dubrovačke Republike jedan je od cilja Društva, kao stožerne kulturne institucije koja je svojim samoprijegornim radom tijekom šezdeset godina  spasila brojne spomenike od  propasti. 

Zajednička knjiga ruskog autora armenskog podrijetla i hrvatskog autora, obradila je brojne aspekte kulture, života i običaja armenskog naroda po načelu multidisciplinarnosti. Ogranak Matice hrvatske  u Stonu svojim novim izdanjem prešao je međe Republike Hrvatske, s razlogom što je knjiga opremljena sažetcima na armenskom, ruskom i engleskom jeziku i opremljena fotografijama više armenskih uglednih fotografa.
Armenija domovina sv. Vlaha

Armenija domovina sv. Vlaha Knjižnica Ston

Armenija domovina sv. Vlaha

Armenija domovina sv. Vlaha Knjižnica Ston

0 Komentara:

Komentiraj članak