U POČETKU JE BILO ZANIMLJIVO Prepali ste se da vam ne 'maznu' osobne podatke pa ste pobrisali FaceApp, no niste se zaštitili

U POČETKU JE BILO ZANIMLJIVO Prepali ste se da vam ne 'maznu' osobne podatke pa ste pobrisali FaceApp, no niste se zaštitili

FaceApp je postala viralno popularna aplikacija i hit na društvenim mrežama za kojoj su mnogi poludjeli, jer korisnicima omogućava da vide kako će izgledati u starosti. No, nakon početne zaluđenosti ispostavilo se da ako želite koristiti tu zabavnu aplikaciju morate joj dopustiti pristup svojim osobnim podacima za koje ona ima pravo korištenja. Mnogi nakon što su saznali za tu informaciju, brže bolje pobrisali su je, ali nisu napravili ništa korisno. Naime, ako pobrišete aplikaciju, to jednostavno samo znači da je ne možete koristiti, ali ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke, poručili su stručnjaci, piše 100posto.

Problem je u tome što kompanija ne zna da ste vi pobrisali aplikaciju i samim tim nije upozorena da oni trebaju obrisati vaše podatke.

Pojedine kompanije, među kojima je i FaceApp, dozvoljavaju korisnicima da pošalju zahtjev za brisanjem njihovih informacija iz baze podataka. Ali, ostaje nejasno koliko je potrebno tehničkoj službi da registrira vaš zahtjev.

Primjerice, Facebook je neophodno devedeset dana da sistem registrira i prestane koristiti vaše podatke. On zapravo ne posjeduje vaš materijal, ali ima pravo neograničeno ih koristiti.

Nadležne vlasti propisuju obaveze kompanije vezane za zaštitu podataka korisnika. Zakonske regulative Europske unije donijete u svibnju prošle godine značajno su pooštrile kriterije zaštite osobnih podataka.

A što se tiče FaceAppa odvjetnica Melissa Berke smatra da politika privatnosti podataka FaceAppa je općenita te ostavlja dodatni prostor za bojazan. Čak i kada podnesete zahtjev za brisanjem podataka često kompanija zapravo nije tehnički u stanju da ih ukloni, piše 100posto.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak