U Mađarskoj drastične mjere: Zatvaraju se stadioni, kazališta, bazeni, knjižnice...

U Mađarskoj drastične mjere: Zatvaraju se stadioni, kazališta, bazeni, knjižnice...

Vrtoglavo visoki računi za energiju prisilili su Mađarsku da zatvori knjižnice, kazališta, bazene, pa čak i novootvorene nogometne stadione tijekom zime, piše AFP.
Velebna zdanja podignuta za 12-godišnje vladavine premijera Viktora Orbana na dugačkom su popisu zgrada pogođenih rastućim cijenama energenata.

Unatoč tomu što je na vlasti u jednom od najbogatijih mađarskih gradova Orbanova stranka, i Szekesfehervar mora zatvoriti muzeje, knjižnice i kazališta.

Novi gradski stadion kapaciteta 14.000 sjedala također je zatvorio svoja vrata kako bi uštedio na troškovima, ustvrdio je gradonačelnik Andras Cser-Palkovics.

- Mjesta okupljanja su ono što čini grad. Nitko nije sretan zbog mjera, alii građani su shvatili da su nužne, poručio je Cser-Palkovics, član vladajućeg Fidesza za AFP u gradskoj vijećnici, donosi Jutarnji list.


Baš poput drugih gradova, i Szekesfehervar, smješten 60 kilometara jugozapadno od Budimpešte, pokušava ublažiti učinke zatvaranja.

Sljedeće kolo mađarske nogometne lige igra se krajem siječnja, tako da nijedna utakmica nije morala biti odgođena zbog zatvaranja stadiona.

Lokalni klub Fehervar, koji zimi trenira na stadionu, može koristiti druge terene u gradu.

- Igrači nisu osobito pogođeni drastičnim mjerama štednje energije, poručili su.

Gradonačelnik je rekao kako bi se, prema aktualnim planovima, stadion, koji je izgrađen 2018., trebao ponovno otvoriti sredinom siječnja. Dodao je da je zatražio od dužnosnika lige da pomakne večernje termine u Novoj godini kako bi se uštedjelo na grijanju terena i troškovima reflektora.

- Ne smijemo očekivati da će se dogoditi čudo, možemo uvesti vlastite mjere, rekao je.

0 Komentara:

Komentiraj članak