U Konzumu ima i 'ptičjeg mlijeka': Pogledajte cijenu ove govedine! /FOTO/

U Konzumu ima i 'ptičjeg mlijeka': Pogledajte cijenu ove govedine! /FOTO/

Cijena ove govedine, prave japanske Kobe govedine je 400 do 600 eura, Todorić pak svoju prodaje za nekih 250 eura...
Kilogram govedine za dvije tisuće kuna? Ne, ovog puta u Konzumu nisu pogriješili. Cijena ove govedine je doista 1, 999, 99 kuna. Radi se o kobeanskoj govedini, najskupljoj govedini u svijetu.

Takva govedina stiže iz Japana  gdje se uzgaja samo na malobrojnim farmama u provinciji Hyōgo, a težina goveda ne smije biti veća od 470 kilograma.  Godišnje se proda tek oko 4.000 pravih Kobe goveda. Da bi meso imalo kvalitetu Kobe, moraju se poštovati određena pravila uzgoja, a prvo kaže da samo opuštene i smirene životinje daju najbolje meso. Inače, cijena ove govedine, prave japanske Kobe govedine je 400 do 600 eura, Todorić pak svoju prodaje za nekih 250 eura…

Cilj svih uzgajivača te pasmine je uzgojiti “najbolju” govedinu na svijetu. Da bi se postigao takav rezultat, uzgajivači obično taje točne sastojke hrane i način uzgajanja. Zbog toga poljoprivrednici koji uzgajaju kobeanska goveda mogu držati samo mala stada. Međutim nisu zbog toga u financijski nepovoljnom položaju. Prodajom jedne krave obično je godišnji prihod osiguran.

Govedo se isključivo hrani prirodnom hranom bez raznih dodataka i hormona rasta, a prema životinji se odnosi humano. Naime, kako bi se dobila savršena struktura masti po cijelom tijelu goveda, zbog čega je Kobe odrezak tako poznat, krava se ručno masira (tako bar kruže priče). Na taj način u mesu nastaje tzv. mramorna prošaranost masnoćom, što dajefantastičan okus, kao i veliku količinu omega-3 masnih kiselina.

Zbog sve veće potražnje raste broj međunarodnih uzgajivača, pogotovo u SAD-u i Australiji gdje se uzgoj kobeanskog goveda znatno proširio. U Njemačkoj je počeo uzgoj 2006. godine.

Danas je uvoze gotovo sve bogatije zemlje čiji si stanovnici mogu priuštiti uživanje u najboljoj govedini na svijetu. Čini se kako je Todorić zaključio da i u Lijepoj našoj ima takvih… I sigurno ima, samo je pitanje koliko…

0 Komentara:

Komentiraj članak