U Hrvatsku je stigao novi soj koronavirusa, evo koje simptome izaziva

U Hrvatsku je stigao novi soj koronavirusa, evo koje simptome izaziva

Hrvatska je službeno pristigla na popis 40-ak zemalja u kojima je detektirana podvarijanta koronavirusa Kraken. Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je kako je posljednjih tjedana, na temelju sekvencioniranja uzoraka, otkriveno ukupno 12 slučajeva, no stvarnih je vjerojatno i više.
I dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) raspravlja o proglašenju kraja pandemije, postavlja se pitanje kako ovaj novi soj Covida izgleda i kakvu bi štetu ljudima mogao nanijeti. 

- Svi znakovi govore da će ovo izazvati veći val nego što smo vidjeli u ljeto 2022. - boji se tog scenarija profesor Paul Hunter s britanskog Medicinskog fakulteta Norwich.

Naime, zasad nema dokaza da ova varijanta, nastala od kombinacija omikrona, može izazvati ozbiljniju bolest od svojih prethodnika, navodi BBC Science Focus. Ipak, radi se o varijanti koja je zaraznija od prethodnih i do 12 posto jače od ostalih, a to mu upravo dopuštaju njegovi šiljasti proteini koji su značajno mutirali zbog čega se bolje veže za stanice, donosi Večernji list.

Osim toga, simptomi su manje-više isti: vrućica, kontinuirani kašalj, gubitak okusa ili mirisa, umor, glavobolja, suho grlo, kratak dah... 

Iako znanstvenici nisu sigurni gdje je nastala ova kombinacija detektirana po prvi puta u listopadu 2022., pretpostavlja se da bi to mogao biti New York gdje je širenje i krenulo, zbog čega je sada SAD žarište te varijante. 

Zasad nema potvrda o učinkovitosti postojećih cjepiva protiv ove varijante, no više provedenih istraživanja pokazalo je kako cjepiva u principu pružaju ''slabu zaštitu'' protiv novog brzoširećeg soja. Dobra vijest je pak kako bi testovi na Covid trebali detektirati Kraken soj, no s dolaskom novih sojeva, postoji i jedna zamka.

- Nije nužno da test ne može otkriti virus, ali ponekad ako se virus replicira jako brzo – kao što bi ova varijanta mogla – to bi moglo značiti da cijeli proces infekcije ide tolikom brzinom u vama da bi mogućnost za otkrivanje virusa mogla biti samo u njegovom vrhuncu, što zna biti i do tek 6 sati - pojašnjava za Večernji list.

Ako nije toliko opasan, ipak se postavlja jedno pitanje - zašto ime Kraken?

Jednostavan je odgovor - znanstvenici više nemaju grčkih slova na raspolaganju, pa su ključne podvarijante imenovali po mitološkim bićima.

0 Komentara:

Komentiraj članak