Tužiteljstvo BiH: Gotovina može doći u našu zemlju, protiv njega nema ni optužnice ni tjeralice

Tužiteljstvo BiH: Gotovina može doći u našu zemlju, protiv njega nema ni optužnice ni tjeralice

Da bi netko bio uhićen u vezi s ovim slučajem, prvo bi trebala biti raspisana tjeralica, koje sada nema", potvrđeno je portalu klix.ba u Tužiteljstvu BiH.
Ono što je za Klix.ba rečeno u Tužiteljstvu BiH je to da se vodi istraga u određenim predmetima koji se odnose na navodne ratne zločine u akciji "Maestral" protiv više osoba, ali nisu mogli reći je li među njima i Gotovina.

O tome hoće li biti raspisana tjeralica odluku će donijeti Tužiteljstvo na osnovu istrage, što bi trebao biti osnovni motiv, a ne politički ili bilo kakvi drugi pritisci.

Odgovor je ovo na napise pojedinih srbijanskih medija koji su poput Pressa, napisali kako su vlasti BiH dužne uhititi hrvatskog generala Antu Gotovinu zbog istrage koju protiv njega Tužiteljstvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim općinama počinjene u ljeto 1995. godine, prenosi večernji.hrKada bi general Gotovina obistinio svoju najavu "da jedva čeka doći u Sarajevo i probati sarajevske ćevape", dužnosnici Republike Srpske tvrde da bi ga "nadležne pravosudne institucije u BiH trebale u tom slučaju staviti iza rešetaka zbog zločina koji su počinjeni u BiH".

Tako, šef službe MUP-a RS za istraživanje i dokumentiranje ratnih zločina Simo Tuševljak od Tužiteljstva BiH očekuje da konačno podnese optužnicu protiv Gotovine i, kako je rekao, njegova "zločinačkog društva".

Tuševljak kaže da je Centar javne sigurnosti Banja Luka još 2009. godine Tužiteljstvu BiH dostavio kaznenu prijavu protiv Ante Gotovine i još 14 osoba te ističe da su Gotovina i sudionici osumnjičeni da su od 8. do 17. rujna 1995. u sklopu akcije "Maestral" regularne Hrvatske vojske, HVO i Armije BiH na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po zapovjednoj odgovornosti krivi za ubojstvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120 tisuća srpskih civila.

– Na popisu osumnjičenih za zločine u Maestralu osim Gotovine nalaze se i brojni drugi hrvatski generali i visoki časnici Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović. Ako je BiH pravna država, onda je potpuno jasno da osumnjičeni za najteže ratne zločine protiv kojih se još vodi istraga pred nadležnim tužilaštvima moraju biti uhićeni ako stupe na tlo zemlje u kojoj su počinili nedjela nad civilnim stanovništvom – kategoričan je Tuševljak.

Press još dodaje kako je u Tužiteljstvu BiH potvrđeno da se "vodi istraga protiv više osoba osumnjičenih za ratne zločine u akciji Maestral", ali nije potvrđeno hoće li i kada biti podnesena optužnica protiv osumnjičenih.

Mišetić: General se ne treba bojati tjeralice

Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine, kaže da je optužbe koje stižu iz Srbije i Republike Srpske u ovom trenutku nepotrebno komentirati jer istragama o ratnim zločinima manipuliraju u političke svrhe.

General Gotovina se ne treba bojati tjeralice iz Srbije koja bi onemogućila putovanja.

'Srbija ne može raspisati tjeralicu za generalom Gotovinom u slučaju da protiv njega podigne optužnicu jer je Interpol promijenio pravila upravo zbog slučajeva Purda i Ganić. Zemlja koja želi podići optužnicu za zločin koji se dogodio u drugoj zemlji ne može to napraviti bez suglasnosti zemlje u kojoj se zločin dogodio', kazao je Mišetić za tportal.

0 Komentara:

Komentiraj članak