Trikovi  kojima ćete tamnu prostoriju učiniti svjetlijom i vedrijom

Trikovi kojima ćete tamnu prostoriju učiniti svjetlijom i vedrijom

Veliko renoviranje može biti skupo i neprikladno, no kad se vaš dom ne može pohvaliti ogromnom količinom prirodnog svjetla, vjerojatno ste u potrazi za brzim i jeftinim rješenjem kako biste osvijetlili tamne prostorije u kojima se možete osjećati i tjeskobno. Jer, osim estetske komponente, svjetlina prostorija u domu može uvelike utjecati na raspoloženje.
Prema riječima arhitekta Alana Lewisa, 'vidljivo svjetlo pomaže ljudskom tijelu da regulira proizvodnju hormona melatonina, što zauzvrat pomaže u reguliranju našeg tjelesnog sata utječući na obrasce spavanja i probavu.

Također pomaže stimulirati proizvodnju serotonina u tijelu, čime se smanjuju simptomi depresije'.

S tim u vidu, a budući da provodimo toliko vremena unutar naših domova, dobra rasvjeta trebala bi biti prioritet. Umjesto ugrađivanja novih i širih prozora, dizajneri interijera navode nekoliko bezbolnih načina na koje možete osvijetliti tamne prostorije i pritom stvoriti udobnu atmosferu sa stilom, piše tportal.hr.

Višestruki izvori svjetlosti

Mnogi arhitekti upozoravaju na činjenicu da jedna svjetiljka iznad glave nije dovoljna kako biste ispravno osvijetlili većinu prostorija, osobito one koje se ne mogu pohvaliti prirodnim svjetlom. U spavaćoj sobi od iznimne je vrijednosti imati dvije lampe sa svake strane kreveta.

Ako je spavaća soba dovoljno velika za udobnu stolicu ili kauč, razmislite o podnoj svjetiljci koju ćete pozicionirati do navedenog namještaja kako biste osigurali dobro osvjetljenje svakog dijela prostorije.

Dobro osvjetljenje osobito je potrebno u kuhinji, u kojoj želite imati dobar uvid u ono što radite tijekom kuhanja, a u tom slučaju razmislite o kvalitetnoj stropnoj rasvjeti.

Moć transparentnog namještaja

Zahvaljujući tamnom namještaju, prostorije koje se inače ne mogu pohvaliti velikom količinom prirodne svjetlosti bivaju još tamnijima. Kako biste spriječili navedeno, mnogi dizajneri interijera savjetuju kupnju transparentnog namještaja, poput stolica od polikarbonata koje će, osim što su zanimljivog izgleda, prostoriju učiniti prozračnom.

Zelenilo u domu

Kada je riječ o sobnim biljkama, dizajneri interijera savjetuju da se povodite pravilom 'što veće, to bolje'. Pritom predlažu držanje sobnih biljaka u bijelim posudama koje će se stopiti s bijelim površinama i zidom, istovremeno odmičući pozornost s tamnih elemenata prostorije.

Kao što je slučaj sa sobnim biljkama u bijelim posudama, kao jednoj od dekoracija doma, isto pravilo vrijedi za slike upečatljivih boja u bijelom okviru jer će se pokazati izvrsnim zidnim ukrasom u tamnim prostorijama.

Moć bijele boje

Ako od tamne prostorije želite stvoriti svijetlu oazu u doslovnom smislu, obucite staru odjeću, zgrabite valjke za bojanje i bijelu boju. Počnite bojati zidove, no ne zaustavljajte se samo na njima.

Kako savjetuju dizajneri interijera, potpun efekt svijetle prostorije postići ćete ako je obojite u bijelo od poda do stropa te biranjem bijelog namještaja i dekora. Ovim potezom, osim što ćete odmah osvijetliti prostor, dobit ćete savršeno platno za ukrašavanje u bilo kojem stilu.

Strateško pozicioniranje ogledala

Ogledala posjeduju moć stvaranja većeg dojma male prostorije, no manje je poznato to da na jednak način mogu osvijetliti tamnu prostoriju. Dizajneri interijera u tamnim prostorijama preferiraju pozicioniranje ogledala nasuprot prozora kako bi ono odražavalo prirodno svjetlo u mračnoj prostoriji.

Uz ogledala kao najjednostavnije rješenje, dizajneri interijera predlažu namještaj poput stolića sa zrcalnom površinom ako želite osvijetliti tamne prostorije koje ne uključuju kupaonicu.
Moj dom

Moj dom Instagram

Moj dom

Moj dom Instagram

Moj dom

Moj dom Instagram

Moj dom

Moj dom Instagram

0 Komentara:

Komentiraj članak