Tri stvari koje trebate napraviti na vašem automobilu nakon zime!

Tri stvari koje trebate napraviti na vašem automobilu nakon zime!

Zima se napokon bliži kraju i mada nije bila pretjerano oštra, sol kojom se posipaju ceste i povremene jake hladnoće i led sigurno su ostavile traga na vašem limenom ljubimcu.
Prva stvar koja je vašem automobilu potrebna je dobro pranje. Osim blata koje je posvuda zbog obilnih kiša u zadnje vrijeme, temeljitim pranjem ćete skinuti sol kojom se posipaju ceste u zimskim mjesecima, a koja uništava lim.

Dobro operite podvozje auta, unutrašnjost blatobrana i rubove pragova gdje se sol može nakupiti. Operite i cijelu karoseriju, a posebno pažljivo sve utore. Najbolje mlazom pod visokim pritiskom.

Ne učinite li to, djelovanje soli će se pojačati kako dođe toplije vrijeme, pa automobil najviše hrđa – ljeti. Kad skinete blato koje neminovno prekriva barem dijelove auta, lakše ćete vidjeti oštećenja i moguće početke hrđanja. Treba ih odmah sanirati.

Akumulator

Vožnja po hladnoći, posebno na kraćim relacijama na kojima ne dosegne radnu temperaturu, predstavlja veliko opterećenje za motor vašeg auta, pa provjerite ulje i promijenite ga ako se približava interval za izmjenu.
I akumulator je na zimi izložen velikom opterećenju, jer mu niske temperature smanjuju kapacitet, a zbog zgusnutog ulja u motoru i mijenjaču svako je pokretanje motora i rad elektropokretača iscrpljujuće.

Gume

Provjerite u kakvom su vam stanju ljetne gume i provjerite cijene ako vam trebaju nove. Ne vozite dugo na zimskim gumama – na ljetne treba prijeći kad se temperatura prestane spuštati ispod sedam stupnjeva Celzijevih.

Kočnice

Zima “napada” cijelo podvozje auta, a posebno kočnice. Ručna se kočnica zimi zna smrznuti, a posebno su ugroženi automobili s bubanj kočnicama u koje može ući i voda. Provjerite kako koče i po potrebi ih zamijenite.

0 Komentara:

Komentiraj članak