TRADICIJA I OBIČAJI Evo što se jede u svijetu za blagdane

TRADICIJA I OBIČAJI Evo što se jede u svijetu za blagdane

U Hrvatskoj se za blagdane jedu purica i mlinci ili odojak, a u drugi krajevi svijeta imaju posve drugačije običaje. Ovo su neki od njih.
Tradicije diljem svijeta, pogotovo one blagdanske, mogu se razlikovati kao nebo i zemlja, uvjetovane kulturom u kojoj su nastale. No jedna stvar koja je zajednička svim običajima diljem svijeta je - dobro se najesti.

Od purice s mlincima kod nas do sleđa u krznu na sjeveru Europe, plata je uistinu šarolika, no postoji još jedna zajednička nota svakog jela: svi imaju poseban obiteljski recept koji su naučili od svojih baka. Zato ovih sedam jela uzmite sa zrnom soli jer sigurno postoji bakina verzija koja je puno bolja.

Arroz con gandules - Puerto RicoRiža s graškom i svinjetinom se ne čini kao izrazito egzotično jelo, no u Puerto Ricu ima poseban zaokret u začinima. Kao temelj se koristi sofrito: mješavina paprike, češnjaka, luka, sitno isjeckanog aromatičkog bilja i rajčica dinstanih na maslinovom ulju. Na to se dodaje popularna mješavina začina u latinskoj Americi adobo i sve se kuha u kotlu.

Gozba od sedam riba - ItalijaViše razvikano kao jelo talijanskih migranata koji drže do tradicije, gozba od sedam riba je sve što ime jela govori. U obrok idu razne kombinacije tradicionalnih ribljih jela poput punjenih lignji i škampi na buzaru do malo egzotičnijih jela poput paklenog jastoga (ljuti jastog u umaku od rajčice). Za naše područje idealno jer su nam riblja jela prilično slična, samo odaberemo kombinacije koje nam se sviđaju.

Hallacas - VenezuelaLatinoamerička verzija sarmi. U listove kukuruza ili trputca motaju u začinjeno kukuruzno tijesto u koje je već zamotana mješavina mesa, papričica, kapara, korijandra i grožđica, te se sve skupa kuha u slanoj vodi. Kombinacije mesa ovise o 'bakinom' receptu, a može biti perad, svinjetina, teletina i dosta često, neovisno o ostalim vrstama mesa, slanina.

Doro Wot - EtiopijaPiletina marinirana u limunu i pečena s jajima u karameliziranom luku, niter kibbeh maslacu (rastopljeni maslac začinjen tamjanom, kuminom, kardamomom i osušenim koseretom ili origanom), sjeckanim đumbirom i bebere mješavinom začina (čili, đumbir, bosiljak, pjeskavica, papar i rutvica), te servirana uz tradicionalni injera kruh sačinjen od mješavine brašna od ječma, tefa i pšenice.

Porkkanalaatiko - FinskaMožda nam se jezik zapetlja kada izgovaramo naziv popularnog božićnog jela u Finskoj, ali će svakako uživati jednom kada ga okusi. Složenac od mrkve, riže, jaja, vrhnja, muškatnog oraščića i prhkog tijesta može služiti kao glavno jelo ili kao desert, ovisno koliko ga zasladite, a mnogi ga uspoređuju s musakom od slatkog krumpira.

Bibingka - FilipiniFilipini imaju veliku i stabilnu zajednicu katolika, štoviše treća su katolička država po veličini u svijetu i uz Istočni Timor jedina većinski kršćanska država u Aziji. Zato nije čudno da njihovi blagdanski objedi imaju jak utjecaj azijske kuhinje. Jedno od najpopularnijih jela je bibingka, kolač od rižinog brašna, jaja, kokosa i kokosovog mlijeka, te kravljeg sira.

Akoho sy voania - MadagaskarU nekadašnjoj francuskoj koloniji velik broj popularnih obroka su fusion jela koja spajaju kuhinju autohtonih naroda s francuskom. Jedno od tih jela je akoho sy voania, varivo od piletine marinirane u ljutim papričicama i limunovom soku s kokosovim mlijekom, đumbirom, rajčicama i rižom.

Neka jela nam zvuče odlično, za neka...je pitanje ukusa, ali sva su svakako inspiracija da malo začinimo neke dijelove blagdanskog menija.

Ako i niste skloni istraživanju dalekih kuhinja, nitko ne može zamjeriti uz toliko ukusnih varijanti po Hrvatskim regijama. 

Izvor: Tportal
Doro Wot - Etiopija

Doro Wot - Etiopija Flickr

Porkkanalaatiko - Finska

Porkkanalaatiko - Finska pixabay

Bibingka - Filipini

Bibingka - Filipini Flickr

Akoho sy voania - Madagaskar

Akoho sy voania - Madagaskar Pxhere

Arroz con gandules - Puerto Rico

Arroz con gandules - Puerto Rico pixabay

Gozba od sedam riba - Italija

Gozba od sedam riba - Italija pixabay

Hallacas - Venezuela

Hallacas - Venezuela Wikimedia Commons

0 Komentara:

Komentiraj članak