TOPLINSKI VAL: S juga širi se na cijelu Hrvatsku

TOPLINSKI VAL: S juga širi se na cijelu Hrvatsku

Na obali i u unutrašnjosti Dalmacije temperature dosežu i 39 Celzijevih stupnjeva, a promjena vremena očekuje se tek u utorak. Zbog visokih temperatura liječnici savjetuju pojačan unos tekućine te izbjegavanje boravka na suncu između 11 i 16 sati.
Toplinski val koji je zahvatio Dalmaciju i jug Hrvatske za vikend će se proširiti i na unutrašnjost Hrvatske.

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je upalio narančasti meteoalarm za cijelu obalu, dok je za unutrašnjost Hrvatske zbog visokih temperatura upaljen žuti meteoalarm.

Na obali i u unutrašnjosti Dalmacije temperature dosežu i 39 Celzijevih stupnjeva, a promjena vremena očekuje se tek u utorak. Zbog visokih temperatura liječnici savjetuju pojačan unos tekućine te izbjegavanje boravka na suncu između 11 i 16 sati.

"Toplinski val u Dalmaciji će trajati i dulje od tjedan dana i upravo zbog akumulacije i vrućine je i prilično neugodan. Osvježenja nema ni tijekom noći jer se temperatura ne spušta ispod 25 stupnjeva, osobito u urbanim središtima uz obalu", rekla je za HRT meteorologinja Petra Mikuš Jurković.

"Za vikend on će se proširiti i na cijelu unutrašnjost, u ponedjeljak u unutrašnjosti će biti i velika opasnost od toplinskog vala, a promjena vremena dolazi ponegdje u utorak, ponegdje u srijedu uz pljuskove", dodala je Mikuš Jurković.

Vrhunac toplinskog vala očekuje se u ponedjeljak kad bi se temperature u dijelovima Slavonije, Baranje i Srijema te u unutrašnjosti Dalmacije lokalno mogle približiti brojci od 40 Celzijevih stupnjeva.

Civilna zaštita objavila je preporuke za zaštitu dok traje toplinski val.

"Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom", objavili su iz civilne zaštite.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Savjetuje se:

rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
ne ostavljati djecu ni životinje u parkiranom vozilu.
redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
ako imate zdravstvene probleme, potražiti savjet liječnika.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak