Top 10 načina na koji će vas nadzirati svi kojima to padne na pamet

Top 10 načina na koji će vas nadzirati svi kojima to padne na pamet

Nakon što je uveden u mnoge zrakoplovne luke, skener koji može vidjeti ispod vaše odjeće uskoro će dobiti i mobilnu verziju. Smješteni u kombijima običnog izgleda, koji će uskoro voziti ulicama SAD-a, ovakvi će skeneri tražiti sumnjive stvari. "Vezano uz privatnost, ne vidim u čemu bi mogao biti problem.", kaže dopredsjednik marketinškog odjela tvrtke AS&E. Kako utješno.
Opće je poznata stvar da smo polako ali sigurno ušli u orvelovsku stvarnost. Svi znaju kako svaki naš korak prate nadzorne kamere, Google street view prijeti da vas cijeli svijet vidi kako u boksericama iznosite smeće, sateliti mogu prepoznati koje meso pečete kad roštiljate u svom dvorištu, a na Internetu i mobitelima privatnost ne postoji. To su neki od poznatijih načina na koje se ruglu izvrgava jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na privatnost. Danas vam donosimo TOP 10 tehnoloških inovacija i sustava nadzora koji su već u upotrebi ili najavljeni za skoru potrebu, a nakon kojih ćete se ponovo zapitati – što se, kvragu, zbiva s ovim svijetom?

10. "Leteća" špijunaža. Ovdje je riječ o malenim letjelicama kojima se upravlja iz daljine, opremljenim za špijuniranje, a koje na sebi mogu imati gigapikselne, infracrvene i termalne kamere, a mogu se, primjerice, koristiti i za automatsko čitanje registracija, kao i prepoznavanje lica. Ovakve su letjelice sve manje i sve tiše, a mogućnost zlouporabe je ogromna.

9. Tvrtke koje znaju sve o vama. Riječ je o komercijalnim tvrtkama koje sakupljaju sve podatke koje mogu o vama – od onih osnovnih pa do visine, težine, političkih opredijeljenja, navika kupovanja... Američka tvrtka Acxiom Corp to radi već više od 40 godina, a danas imaju i detaljne podatke o 190 milijuna Amerikanaca. Osim što ove podatke mogu koristiti kako bi vam nešto prodali, vama na maštu ostavljamo koje su moguće zlouporabe.

8. Skeniranje otiska prsta s nekoliko metara. Sigurno ste barem jednom na tuđu iskaznicu ulazili u teretanu, bazen ili negdje drugdje. Zaboravite na to – tvrtka Idair već je u komercijalnu uporabu izbacila tehnologiju pomoću koje će nedvojbeno znati da se radi upravo o vama. Sustav je u uporabi u jednom američkom lancu teretana, a ono što posebno zabrinjava je da se već najavljuje kako će se na ovaj način, ili pomoću poznatog skeniranja oka – kupovati.

7. RFID mikročipovi. Mikročipovi koji omogućavaju praćenje stvari, a uskoro i osoba, postat će naša stvarnost. Ovi mikročipovi danas se često koriste u transportu, kako bi se pratile pošiljke, a nalaze se i na mnogim karticama. U američkoj Northside Independent School District ugradnjom RFID mikročipova na đačke iskaznice uskoro će se pratiti kretanje studenata. Pitanje je vremena kada će se takvi čipovi ugrađivati i pod ljudsku kožu.

6. Ulična svjetla koja snimaju što govorite. Visokotehnološka ulična svjetla pridružuju se nadzornim kamerama u svrhu apsolutnog nadzora svega što se na ulici zbiva. Osim što funkcioniraju kao kamere, mogu snimati i sve što na cesti kažete, a moći će i "govoriti" i davati vam upozorenja. Stanovništvo Detroita, Chicaga i Pittsburgha u "blagodatima" ove tehnologije već uživa.

5. Kompjuteri koji znaju što osjećate. Zamislite situaciju – stojite u publici kada političar drži govor. Kamera snima vas i sve oko vas te podatke o vašim izrazima lica prosljeđuje kompjuteru, koji tada utvrđuje je li vas govor oduševio, razveselio ili ste ga s gnušanjem popratili. Zlouporaba ovakve tehnologije, upozoravaju mnogi, mogla bi imati za posljedicu uspostavu jednoumlja.

4. Ulična uporaba skenera koji "vidi" ispod odjeće. Nakon što je uveden u mnoge zrakoplovne luke, skener koji može vidjeti ispod vaše odjeće uskoro će dobiti i mobilnu verziju. Smješteni u kombijima običnog izgleda, koji će uskoro voziti ulicama SAD-a, ovakvi će skeneri tražiti sumnjive stvari. "Vezano uz privatnost, ne vidim u čemu bi mogao biti problem.", kaže dopredsjednik marketinškog odjela tvrtke AS&E. Kako utješno.

3. Kamere koje utvrđuju jeste li kriminalac prije nego počinite zločin. Ovakve kamere oslanjaju se na unaprijed određene obrasce ponašanja. Ukoliko procijene da ste opasni, obavijestit će čuvara koji će tada poduzeti potrebne korake. Ovakve kamere već postoje na turističkim atrakcijama, vladinim zgradama i i vojnim bazama u SAD-u, a sva je prilika kako postoje i u Europi s obzirom da tvrtka koja ih izrađuje, BRS Labs, ima urede u Londonu i Barceloni.

2. Vaš frižider. Zaboravite na scene iz filmova u kojima je potrebno postavljati prislušne uređaje po stanu kako bi se nekog špijuniralo. Uskoro će vas moći nadgledati iz vašeg vlastitog televizora ili čak – frižidera. Naime, kako sve više naprava ima pristup Internetu, očekuje se kako će se procesori koji omogućavaju pristup uskoro ugrađivati i u bijelu tehniku. Na taj će način sve u vašem kućanstvu biti povezano, a "njima" omogućavati da vas prate i iz daljine upravljaju vašim kućanskim aparatima.

1. Tablete koje mijenjaju sjećanja. Ekstremnu verziju Prozaca razvijaju znanstvenici tvrtke Memory Pharmaceuticals iz New Jerseya; oni vjeruju kako će uskoro razviti tabletu koja će moći izbrisati traumatska sjećanja. Problem će nastati kada će se takve tablete koristiti za selektivno brisanje sjećanja, a znanstvenici smatraju kako će za 15-ak godina postojati tehnologija pomoću koje ćemo moći "skinuti" podatke u ili iz našeg mozga

0 Komentara:

Komentiraj članak